7.7 C
Trebinje
nedelja, decembar 15, 2019
Poetsko veče o Jovanu Dučiću u Beogradu

Poetsko veče o Jovanu Dučiću u Beogradu

U organizaciji Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu je sinoć održano poetsko veče u čast rođenja trebinjskog pjesnika Jovana Dučića pod nazivom “Zašto tako noćas šume jablanovi” kome su prisustvovali brojni Trebinjci, ljubitelji Dučićeve poezije i Hercegovine.

U punoj sali Kulturnog centra Čukarica, prisutne je pozdravio predsjednik udruženja Trebinjaca Žarko J. Ratković koji se u svom obraćanju osvrnuo na lične slike koje nosi iz Trebinja, ali i one koje nam je ostavio Dučić.

“Kao da čujem ono lišće jablanova, kao da osjećam vesele trenutke i emocije moje mladosti kraj Trebišnjice. Naš pesnik Jovan Dučić velikan je naše, ali i svetske poezije. Mi, Hercegovci, a posebno Trebinjci imamo pravo da se ponosimo što je Dučić naš zemljak, ali time imamo i veću obavezu. Udruženje se potrudilo da najpozvaniji ljudi večeras govore o njemu.”

U okviru večeri, o Dučiću su govorili velikani savremene srpske poezije Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo i Milosav Tešić, a stihove svoje kritičke pjesme “Nema više jablanova” govorio je i dr Dragan Sorajić iz Trebinja.

Svečanoj poetskoj večeri su prisustvovali Radoslav Ivanković, menadžer u Gradskoj upravi Trebinje i Tatjana Bulajić, direktorica Turističke organizacije Trebinje, te brojni Hercegovci.

Predsjednik udruženja Trebinjaca Žarko J. Ratković sinoć je takođe najavio i nastup folklorne grupe KUD “Alat” iz Trebinja, koji će najvjerovatnije biti održan u decembru, kao i još jedno hercegovačko poetsko druženje pod nazivom “Večeras gospo u kneza na bale”.

 

Izvor: Grad Trebinje