Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima podgrijavanjem termički obrađenih namirnica možete da napravite više štete nego koristi. Dok jedne podgrijavanjem gube nutritivna svojstva, druge u sebi sadrže jedinjenja koja zagrijavanjem postaju toksična.

Upravo zato su “Food Stadards Agency” i “European Food Informational Council” napravili listu namirnica koje ne bi trebalo da podgrijavate.

Piletina je bogata proteinima, a upravo su oni jedan od razloga zašto ne biste trebali da je podgrijavate. Zbog promjene strukture proteina, podgrijana piletina može da prouzrokuje probavne tegobe.

Takođe, može biti zaražena salmonelom. To može biti problem, ukoliko koristite mikrotalasnu za podgijavanje. Razlog tome je što mikrotalasi ne prodiru u sve dijelove mesa podjednako, što znači da će se neki dijelovi termički obraditi prije drugih.

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da unište. Takođe, podgrijane pečurke mogu da izazovu probavne tegobe.

Pirinač

U termički neobrađenom pirinču mogu se naći bakterije koje prouzrokuju trovanje. Kuvanjem se te bakterije uništavaju, ali čuvanje pripremljenog pirinča na sobnoj temperaturi može dovesti do pojave štetnih jedinjenja koja prouzrokuju povraćanje i dijareju.

Krompir

On podgrevanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije  koje izazivaju botulizam – retko, ali po život opasno trovanje.

Špinat i ostalo lisnato povrće

Špinat i ostalo lisnato povrće može da sadrži visoke koncentracije nitrata, u zavisnosti od toga gdje se uzgaja. Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali može da se pretvori u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni.

Važno je naglasiti, kada je špinat u pitanju, da stručnjaci još nisu jednoglasni. Iako upozoravaju da je podgrijavanje špinata opasno, izgleda da sada mijenjaju mišljenje jer je jedan student tvrdio da je to bezopasno i potkrepio svoj argument naučnim obrazloženjem.

U svakom slučaju spanać je daleko ukusniji kada ga jedete tek spremljenog.

 

Izvor: Agencije