Церемонија отварања Олимпијских игара у Рио де Жанеиру биће одржана вечерас на легендарном бразилском стадиону “Маракани”.

Спортисти из 206 земаља и тим избјеглица надметаће се у 28 спортова, а такмичења ће широм свијета пратити милијарде гледалаца.

Припреме Игара обиљежили су скандал у вези са допинговањем руских спортиста, вирус зика и питања безбједности и инфраструктуре у Рију, али је сада вријеме да се пажња поклони спортским надметањима.

Ово су Игре које припадају 31. Олимпијади, али су 28. које ће бити одржане, пошто због рата није било такмичења 1916. , 1940. и 1944. године.

Церемонија отварања Игара почиње у један час иза поноћи по средњоевропском времену, али су спортска надметања кренула још прије два дана утакмицама женског фудбалског турнира.

Процјењује се да ће церемонију отварања пратити три милијарде људи. У њој ће учествовати 300 плесача, 5.000 волонтера и биће употријебљено 12.000 костима, а спектакл је припреман пуних пет година.

На Играма ће учествовати 10.500 спортиста из рекордних 207 тимова, укључујући Избјеглички олимпијски тим, а први пут наступају самопроглашено Косово и Јужни Судан.

Највећи појединачни тим имају САД са 554 спортиста, а најмањи јужнопацифичка држава Тувалу, чији је једини представник Етимони Тимуани, тркач на 100 метара.

Најмлађа учесница је пливачица из Непала Гаурика Синг, која има само 13 година.

 

Извор: atvbl.com