Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo film festivala (SFF) uz dugi niz događaja biće otvoreno večeras projekcijom filma „Hladni rat“ oskarovca Pavela Pavlikovskog, a čast da vodi ceremoniju otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo pripala je glumcu Albanu Ukaju.

Inače, na ovogodišnjem 71. filmskom festivalu u Kanu, Pavlikovski je nagrađen za najbolju režiju, a nagrađeni „Hladni rat“ publika u Sarajevu gledaće u okviru najpopularnijeg programa festivala „Open Air“.

Ovaj program na predstojećem SFF-u donosi same bisere prošlogodišnje kinematografije u svijetu, a neki od naslova su i „Divlji život“ Paula Danoa, „Svi znaju“ Ašghara Farhadija, „Kapernaum“ Nadine Labaki, „Dogman“ Matea Garonea, „Anđeo“ Luisa Ortega i dr.

Filmovi će biti svrstani u 18 programa, a kako ističe Mirsad Purivarta, direktor SFF-a, ove godine će biti održane 42 svjetske i 23 međunarodne premijere.

Ova brojka je izdvojena iz zasad rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja svijeta.

„Mi stalno radimo na unapređenju koncepta festivala, pratimo promjene u filmskoj industriji, ali i pokušavamo razumjeti i prepoznati potrebe naše publike. Kako nas budžetski okviri ograničavaju u programiranju, veoma pomno biramo sadržaje. Uvijek smo preferirali kvalitet u odnosu na kvantitet i mislim da je to jedan od bitnih faktora koji je izgradio našu današnju publiku“, kazao je Purivatra, vodeći čovjek festivala, koji iz godine u godinu obara rekorde. U tom smislu, ove godine, pored Pavlikovskog, na SFF-u biće prisutni kao predsjednik žirija i oskarovac Ašghar Farhadi, te ugledni turski režiser Nuri Bilge Džejlan, o kojem će biti otvorena i izložba i čiji će filmovi biti prikazani u programu „Posvećeno“. Džejlan je ujedno uz Nijaza Hastora, vlasnika i osnivača Fondacije „Hastor“, ovogodišnji dobitnik nagrade „Počasno srce Sarajeva“.

„Dželajn je jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice i ‘Počasno srce Sarajeva’ se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku SFF-u“, glasilo je obrazloženje za nagradu u kojem se navodi i to da filmovi ovog autora propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.

Nijaz Hastor, takođe, kako ističu organizatori 24. SFF-a, nagradu dobija u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju ovog festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi.

Ovogodišnji Sarajevo film festival do 17. avgusta, samo u glavnom takmičarskom programu imaće više od 150 gostiju – režisera, scenarista, producenata, glumaca i drugih filmskih radnika, a organizatorima je svakako i ovaj put u cilju da opravdaju reputaciju koju je festival stekao u proteklim godinama postavši najznačajnije mjesto okupljanja istočnoevropskog filma i svih onih koje zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

 

Izvor: Nezavisne novine