„Elektroprenos BiH“ potpisao je ugovor za izgradnju 110-kilovoltnog dalekovoda Nevesinje-Gacko vrijednog 6,5 miliona KM, potvrdio je Srni izvršni direktor za rad i održavanje sistema „Elektroprenosa BiH“ Cvjetko Žepinić.

Žepinić je rekao da je „Elektroprenos BiH“ juče potpisao ugovor sa izvođačem radova konzorcijumom „Elektroenergetika“ koji čine četiri firme – „Elnos“ iz Banjaluke, „Kaldera“ iz Laktaša, „Ars inženjering“ iz Banjaluke i „Inving invest“ iz Prijedora.

„Izgradnjom ovog dalekovoda biće obezbijeđeno dvostrano napajanje električnom energijom opština Nevesinje i Gacko koje su do sada jednostrano napajane“, ističe Žepinić i dodaje da je rok za završetak radova kraj iduće godine.

Do sada je Gacko bilo napajano samo iz pravca Bileće, a Nevesinje iz pravca Mostara.

Ranijih godina događalo da je Nevesinje po nekoliko dana bilo u mraku zbog pada stuba na dalekovodu, a izgradnjom novog dalekovoda to se u budućnosti neće događati.

Projekat i imovinski odnosi za ovaj projekat su završeni i sve je spremno za početak radova.

Ovaj projekat veoma je važan za ovaj kraj, kako za privredu, tako i za stanovništvo, posebno ako se zna da je i vodosnabdijevanje u Nevesinju zavisno od struje.

Izvor: Srna