Najveća svjetska parada sambe i ove godine će okupiti stotine hiljada ljudi. Ulice brazilske metropole biraće kralja, kraljicu i dizajnera. Kraljica se bira prema ljepoti i ukusu za oblačenje.

Najspektakularniji karneval na svijetu ove godine počeo je u petak, 13. februara, kada je gradonačelnik Rija krunisao kralja Moma i predati mu ključeve grada. Tog trenutka su ispaljene konfete, a duž Sambadroma počinje da odjekuje veseli ritam. 

Rio 10Narednih pet dana, do 17. februara, Rijom će prodefilovati najlepše žene Južne Amerike i najbolje samba škole i biće organizovane fantastične žurke. Vrhunac karnevala je smotra najboljih škola ovog zanosnog plesa – “Samba parada”, koja je apsolutno jedinstven događaj u svijetu. Jer na jednom mestu mogu se viditi vrhunski plesači, najblještaviji kostimi, najbučnija muzika, najveća gužva i – najsposobniji lopovi.

Rio 12
Rio 11
“Samba parada” je revijalno takmičenje plesnih škola, a sudije su posjetioci koji ocjenjuju plesače na Sambadromu koji se specijalno gradi za ovu priliku. Događaj se direktno prenosi u nekoliko zemalja svijeta, ali gledanje nije ni izbliza tako zanimljivo kao guranje s Brazilcima i Kariokama.Sama parada nije ulično đuskanje tokom kojeg se svako šeta kako stigne. Naprotiv, ovo je izuzetno pažljivo orkestriran događaj u kojem se tačno zna ko šta radi. Svaki učesnik parade ima posebnu ulogu i kostim i ne smije da napusti svoj prostor. Samba škole biraju temu s kojom će nastupiti, a to mogu da budu istorijska epoha, poznata ličnost, prirodni fenomen ili dio brazilske istorije. 
Rio 9
Sambadrom je podjeljen u 12 sektora i postoji pravilo da treba izbjegavati mjesta u 10, 11. i 12, dok su najbolji 6, 7. i 8. sektor. Hotelski smještaj za karneval rezerviše se najmanje četiri mjeseca ranije, kao i karte za Sambadrom. Što je održavanje karnevala bliže, noćenje je sve skuplje. Aranžmani za ovu godinu su rasprodati, a prva prilika da se organizovano ode u Rio pruža se 3. maja. “Olimpik travel” organizuje putovanje u Rio sa odmorom u Busiosu od 13 dana koje košta 2.190 evra. Za 5. mart “Kon Tiki” je zakazao polazak “Velike južnoameričke ture” koja košta 4.290 evra i traje 22 dana.
Rio 8Samba, međutim, može da se nauči tokom čitave godine. Čim se završi karneval, u samba školama počinje vježbanje za slijedeći. Redovno se organizuju samba večeri tokom kojih se zainteresovani pripremaju za karneval.
Rio 7
Ove večeri su otvorene za sve i veoma su popularne jer na njih dolaze ljudi svih uzrasta. Tri najpoznatije škole su: “Mankeira”, “Unidos da Tižuka” i “Salgeiro”, a smještene se u južnom dijelu grada, dokle turisti mogu da stignu tramvajem.
Rio 6

Sve samba škole nalaze se u siromašnim četvrtima, ali oko njih ima dosta policije.
Rio 13
Našim turistima je bliže da odu na karneval u Vijaređo koji se ove godine održava od 1. do 28. februara. Karneval je poznat po ogromnim papirnim maskama poznatih ličnosti koje paradiraju kroz ovaj grad u Toskani.
Rio 4
Izvor: novosti.rs , Foto: google.com