Najbolje mjesto ljetne festivalske zabave u istočnoj Hercegovini „Lipa Fest“ ove godine će se održati po osmi put, na oduševljenje mnogobrojnih ljubitelja. Udruženje Kulturni centar Bileće, u saradnji sa opštinom Bileća i Turističkom organizacijom opštine Bileća, nastojaće da i ovog puta upotpuni program kvalitetnim sadržajima, brojnim radionicama, seminarima i panelima.

Prošlogodišnji, sedmi po redu „Lipa Fest“ okupio je preko 6.000 posjetilaca iz Hercegovine i šireg regiona, koji su se provodili uz zvuke provjerenih rok bendova ex Yu scene kao što su: „Divlje jagode“, „Alisa i Osvajači“, trebinjski „Krugovi u žitu“, „Sajki Vojs“ iz Beograda i  „Pulp fiction“, te nastupe poznatih DJ-eva.

Kultna ljetnja bašta „Lipa“ bila je prva lokacija održavanja ovog festivala, ali s obzirom da je njen kapacitet bio nedovoljan da ugosti sve ljubitelje dobrog zvuka, od 2015. godine manifestacija se održava na atraktivnoj lokaciji – platou ispred Bilećkog muzeja, s nesvakidašnjim pogledom na Bilećko jezero. Želja organizatora je svakako da „Lipa Fest“ iz godine u godinu bude sve kvalitetniji, kako sadržajno, tako i organizaciono, a sa predsjednikom skupštine Udruženja Kulturni centar Bileće i idejnim tvorcem festivala Nebojšom Roganom razgovarali smo o značaju koji ovaj festival ima za čitavu Hercegovinu.

Nastup „Divljih jagoda“ na prošlogodišnjem „Lipa festu“

“Ispočetka je to bila neobavezna priča, nastala od strane moga brata i mene, koja je krenula slučajno. Posjetili smo par velikih festivala i vidjeli kako otprilike to treba da izgleda. Ponudili su nam nekoliko gostovanja, koja smo mi prihvatili i tako je sve počelo. Za prvi “Lipa Fest” gostovale su “Neverne bebe”. Druge godine smo nastavili sa organizacijom i vidjeli da to dobro ide, a četiri godine je festival održavan u ljetnjoj bašti gdje je maksimalan kapacitet oko 500 ljudi. Vidjeli smo da taj kapacitet ne zadovoljava naše potrebe, pa smo u želji da napravimo ozbiljan festival osnovali udruženje „Kulturni centar Bileće“ koji ima i druge djelatnosti” – rekao je Rogan.

Ciljna grupa “Lipa Festa” su mladi iz šireg regiona, a prvenstveno Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

„Jedna mala opština kao što je Bileća organizuje ovu manifestaciju već sedam godina, a znamo svi kakvo je stanje što se tiče muzike i izumiranja rokenrola, da ne kažem da je u pitanju borba protiv vjetrenjača. Mi smo ipak odlučili da istrajemo u ovoj priči i apelujemo na naše privrednike iz Bileće, Trebinja i Hercegovine da nam pomognu. Razmišljamo da proširimo ovaj projekat na čitavu Hercegovinu. Prošle godine smo radili seminar o natalitetnoj politici, a i ove godine planiramo organizovati nešto u tom pravcu. Mislim da se narod Hercegovine raseljava, a na nadležnima je da, barem u nekoj mjeri, pokušaju to da spriječe“ – kazao je Rogan.

Više od 8.000 posjetilaca u tri festivalska dana na sedmom izdanju festivala

Zanimljiva stavka svakako je činjenica da „Lipa Fest“ pored zvučnih imena muzičke scene, nudi priliku mladim, neafirmisanim muzičkim grupama da na jednoj od najposjećenijih manifestacija u Hercegovini predstave svoj rad publici.

„Stavili smo akcenat na bendove iz Bileće, a onda smo se proširili na čitavu Hercegovini. Mislim da mladi talenti zaslužuju tu priliku i da je poseban osjećaj nastupiti pred par hiljada ljudi. Ispočetka je i nama trebalo hrabrosti, ali mislim da je to prepoznato i od publike i da ide u dobrom pravcu. Prošle godine smo raspisali konkurs za mlade umjetnike na prostoru čitave bivše Jugoslavije. Došle su nam prijave iz svih bivših republika, a pobijedio je beogradski „Sajki vojs, što nam je naročito imponovalo“ – rekao je Rogan.

Promovisanje kulture i tradicije naših krajeva, te porodičnih vrijednosti, podizanja nataliteta, spriječavanje nasilja u porodici, kao i jačanje omladinskog i ekonomskog turizma – neki su od ciljeva „Lipa Festa“. Jedna od tema seminara koji će se održati ove godine  jeste razvijanje kulturnog i manifestacionog sadržaja na području Hercegovine.

Prošle godine željeli smo da podstaknemo izgradnju sigurne kuće u Trebinju, kako bi spriječili nasilje u porodici i medijski pokrenuli temu o kojoj se malo govori. Mislim da u Hercegovini nedostaje više akcija, pogotovo kada je riječ o pomenutoj temi. Ove godine nam je u planu da radimo seminare na području čitave Hercegovine. Pohvalio bih Trebinje zbog kulturnih dešavanja koji se organizuju na svakodnevnom nivou. To nije slučaj u Bileći, Berkovićima, Ljubinju i Nevesinju, pa ćemo ove godine posjetiti te četiri opštine kako bi podstakli kulturno – istorijski razvoj, koji je donekle zanemaren – istakao je Rogan.

Zahvalnica za HP media group – dugogodišnjeg medijskog promotera festivala

Festival je humanitarnog karaktera, a dio prikupljenih novčanih sredstava ide u ruke onima kojima su ta sredstva zaista neophodna. Ovoga puta, dio prihoda organizatori „Lipa Festa“ namijenili su roditeljskoj kući za djecu oboljelu od malignih bolesti u Banja Luci.

„Svjesni smo da se u drugim dijelovima Republike Srpske stalno pokreću neke humanitarne akcije, pa želimo da našim primjerom podstaknemo i druge da se pokrenu. Pohvalio bih crkvene organe, mislim da oni rade dobar posao što se tiče humanitarnih akcija. Moramo pomoći najugroženije kategorije našeg stanovništva. Preko udruženja „Iskra“ skupićemo novčana sredstva za roditeljsku kuću za djecu koja su oboljela od malignih bolesti u Banja Luci. – rekao je Rogan i dodao da se privrednici i javna preduzeća moraju animirati da daju svoj doprinos u pomenute svrhe.

Pripreme povodom organizacije „Lipa Festa 2018“ su uveliko u toku, a jedno je sigurno – publika može očekivati jedno veliko ime muzičke scene, a organizatori poručuju da će ovogodišnji festival biti najbolji do sada.

 

J.D. / Hercegovina Promo, januar 2018.