Sjednica Ustavnog suda BiH počela je oko 9,30 časova u Sarajevu.

Pred sudijama Ustavnog suda danas  na sjednici zatvorenoj za javnost nalaze se tri tačke dnevnog reda. Prva je zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke od 26. novembra 2015. godine, druga informacija o izvršenju te odluke, a treća zahtjev za donošenje privremene mjere i ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju referenduma koji je podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je i pokrenuo pitanje ustavnosti Dana RS u Ustavnom sudu BiH.

Premijer RS Željka Cvijanović je  istakla da svi politički subjekti koji su u Narodnoj skupštini dali podršku održavanju referenduma moraju da ostanu privrženi ideji o njegovom održavanju.

– Time bi bila upućena poruka kakva je volja naroda u RS i to je nešto što zahtijeva jedinstvo – istakla je Cvijanovićeva.

Napomenula je da su građani spremni da izađu na referendum i pored svih opstrukcija, spekulacija, izmišljenih priča i pokušaja da se skine sa dnevnog reda priča o referendumu.

– Mi smo čvrsto opredijeljeni za referendum – i institucije, i građani i svi politički subjekti. U tom smislu mogu samo da podržim svakog ko je ponovio opredjeljenje da ostane zajedno na liniji sa svojim građanima, a to znači da treba održati referendum 25. septembra – istakla je Cvijanovićeva.

Dodala je da od sjednice Ustavnog suda BiH ne treba očekivati ništa posebno.

– Ustavni sud je, uz učešće stranih sudija, niz godina donosio odluke koje su upitne i diskutabilne. Uvijek sam na strani pravne države, poštivanja zakona i Ustava i vladavine prava, ali ovdje je pravosudni sistem doživio tolike devijacije da građani prosto imaju velike upitnike iznad glava i uvijek sebi postavljaju pitanje da li je baš odluka koja dolazi iz pravosudne institucije pravna i pravedna – naglasila je Cvijanovićeva.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić smatra da bi političke prilike u BiH bile smirene ako bi Ustavni sud BiH prihvatio zahtjev iz RS. On je izrazio nadu da će doći do rješenja koje će omogućiti da 9. januar ostane praznik RS, jer je to pitanje elementarnog nacionalnog dostojanstva i ponosa.

– Ako sud BiH potvrdi svoju odluku o neustavnosti Dana RS i izrekne privremenu mjeru, to će biti najdirektnije dolivanje ne ulja, već benzina ili kerozina na vatru – rekao je Ivanić poslije sastanka sa predsjednikom Odbora Narodne skupštine RS za politički sistem, pravosuđe i upravu Draganom Čavićem.

Ivanić je ocijenio da je gotovo nemoguće odustati od referenduma, naglasivši da to do sada niko nije predložio i da je i dalje na snazi skupštinska odluka o referendumu.

– Na sjednici Ustavnog suda su moguća dva rješenja. Prvo je da sud prihvati razmatranje zahtjeva Narodne skupštine RS za preispitivanje, što bi doprinijelo smirivanju prilika. Druga opcija bi išla ka zaoštravanju prilika, a to je da odbije zahtjev parlamenta RS i donese privremenu mjeru. To bi bilo izrazito rizično i išlo bi na neviđeno pogoršavanje prilika – rekao je Ivanić.

Čavić je naglasio je da u Savezu za promjene nema nikakvih promjena stavova o referendumu i da ne vide nijedan razlog za odustajanje bez obzira na odluku Ustavnog suda.

– Sigurno nećemo odustati od referenduma. Ne postoji niko personalno ko može promijeniti odluku Narodne skupštine o referendumu, osim same Skupštine – dodao je Čavić.

Ministar inostranih poslova BiH i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je da održavanje referenduma u RS nije prepreka da EU iduće sedmice prihvati aplikaciju BiH za članstvo u Uniji i da mu je to potvrđeno u razgovorima sa visokim funkcionerima zemalja EU. On je rekao da su odluka Ustavnog suda o referendumu i sam referendum o Danu Republike za njega u drugom planu u odnosu na značaj tog dana za sve građane Srpske.

– Svi u RS živimo 9. januar i imamo namjeru da ga uvijek slavimo – rekao je Crnadak.

Izetbegović je kazao da ne treba pričati o tome šta će se desiti ako RS ne odustane od referenduma, nego šta će uraditi njen predsjednik Milorad Dodik.

– Bilo bi dobro da Dodik donese racionalnu odluku u interesu svih građana i da umjesto referenduma traži model za izvršenje odluke Ustavnog suda BiH – smatra Izetbegović.

Dodik je ranije istakao da je referendum o Danu Republike gotova stvar i da pripreme za njega teku bez problema.

Glasački listići

Štampanje glasačkih listića za referendum je završeno. Republička komisija za sprovođenje referenduma održala je informatičku obuku operatera iz svih lokalnih zajednica RS.

 

Izvor: Glas Srpske