Полицијска управа Требиње је данас, 15. децембра 2017. године, почела са релаизацијом превентивне кампање „Петарде нису играчке“.

Како крећу припреме новогодишњих и божићних празника, тако почиње и иннтезивнија употреба пиротехничких средстава. Са низом предавања која ће полицијски службеници да одрже како у Требињу, тако и у осталим општинама у источној Херцеговини, дјеци ће се настојати, кроз садржај који је њима прилагођен, да се објасни које све посљедице могу да наступе уколико се не рукује правилно са пиротехничким средствима.

Ученици су упознати о врстама пиротехничких средстава која су дозвољена за употребу,  мјестима на којима је забрањена употреба пиротехничких средстава, као и о одредбама закона који санкционишу недозвољену употребу пиротехничких средстава, као и посљедима које могу наступити. Неправилним руковањем пиротехничким средствима може доћи до повреде прстију, опекотина лица, повреде очију, носа и уста. У 30% случајева долази до оштећења слуха.

Полицијска управа Требиње апелује да се пиротехничка средства купују на овлаштеним продајним мјестима и да их дјеца користе уз надзор одраслих особа.

ХП, децембар 2017.