Policijska uprava Trebinje je danas, 15. decembra 2017. godine, počela sa relaizacijom preventivne kampanje „Petarde nisu igračke“.

Kako kreću pripreme novogodišnjih i božićnih praznika, tako počinje i inntezivnija upotreba pirotehničkih sredstava. Sa nizom predavanja koja će policijski službenici da održe kako u Trebinju, tako i u ostalim opštinama u istočnoj Hercegovini, djeci će se nastojati, kroz sadržaj koji je njima prilagođen, da se objasni koje sve posljedice mogu da nastupe ukoliko se ne rukuje pravilno sa pirotehničkim sredstvima.

Učenici su upoznati o vrstama pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena za upotrebu,  mjestima na kojima je zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava, kao i o odredbama zakona koji sankcionišu nedozvoljenu upotrebu pirotehničkih sredstava, kao i posljedima koje mogu nastupiti. Nepravilnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima može doći do povrede prstiju, opekotina lica, povrede očiju, nosa i usta. U 30% slučajeva dolazi do oštećenja sluha.

Policijska uprava Trebinje apeluje da se pirotehnička sredstva kupuju na ovlaštenim prodajnim mjestima i da ih djeca koriste uz nadzor odraslih osoba.

HP, decembar 2017.