Danas je počela berba u Carskim vinogradima Podruma Vukoje.

Radovan Vukoje, direktor Podruma Vukoje 1982,  ističe da je 2018. godina jedna od najboljih godina što se tiče odnosa kvaliteta i kvantiteta grožđa.

-Mi se uvijek baziramo na kvalitet grožđa i mogu reći da je 2018. godina dala izuzetno grožđe, ali ono što bih posebno istakao je da je tog izvanrednog grožđa ove godine bilo više nego ranijih godina – s ponosom ističe Vukoje.

Objašnjava da je odličnom doprinosu grožđa pogodovalo dobro proljeće, zahvaljujući kome je grožđe imalo lijepo cvjetanje, a agrotehničke mjere su sprovedene bez ometanja.

Berba u Carskim vinogradima počinje najkasnije i to je jedna od najbitnijih stvari za kvalitet grožđa, ali i budućeg vina.

-Moramo pratiti zrelost grožđa i odnos šećera i kiselina i kad taj odnos dobije idealne proporcije, pristupa se berbi. Kvalitetno vino se pravi 70% u vinogradi, a 30% u podrumu – objašnjava Vukoje.

Podrum Vukoje može se pohvaliti sa više sorti grožđa. U Carskim vinogradima preovladava žilavka, dok je u Zasad polju najviše vranca. Vrijedne pomena su i internacionalne sorte merlo, kaberne, pino noar i sirah, a od bijelih sorti izdvajaju se dubrovačka malvasija, tamjanika, šardone i muskat.

-Podrum Vukoje je na tržištu prepoznat kao neko ko isključivo od svog grožđa radi vina. Proizvodi Podruma Vukoje zastupljeni su na tri kontinenta – u Evropi, Aziji i Americi i najbolji su ambasadori Hercegovine u svijetu – rekao je Vukoje.

Radovan Vukoje ističe 2018. godinu kao posebno uspješnu za Podrum Vukoje.

-Godinu smo započeli nagradom u Kini – naša četiri vina su osvojila najveću nagradu. Poslije toga, u februaru je došlo priznanje za najbolju vinariju Jugoistočne Evrope. I treća stvar, koju smatram vrijednom pomena, je Drugi salon žilavke, koji je okupio sve referentne proizvođače ove sorte, ali i enologe, vinare, vinske spisatelje, kao i 20 proizvođača hercegovačke autohtone hrane – završio je Vukoje.

Prva berba u Carskim vinogradima bila je 1894. godine, a ova današnja je 124. po redu.

 

I.D./ HP, oktobar 2018.