У оквиру припрема за израду пројекта обнове Овчијег брода на ријеци Заломци у Братачу Туристичка организација општине Невесиње покушала је пронаћи више података који би упућивали на период изградње овог моста.

Иако је ово један од најзначајнијих споменика из времена турске владавине на подручју општине Невесиње нема много информација о овом објекту који је представљао ремек дјело тадашњег неимарства.

Из Туристичке организације су потврдили да су испод самог моста пронашли оштећену плочу са натписом на арапском језику која је некад стајала на огради моста.

Вршилац дужности директора Туриристичке организације Мирослав Марић каже да су плочу извукли из корита, али је натпис због дугогодишњег дјеловања воде доста нејасан.

−Ипак, уз сарадњу са стручњацима из Земаљског музеја у Сарајеву успјели смо прочитати двије ријечи „ХАЈРАТ“ и „МАХМУД“ – додаје Марић.

Хајрат значи чин који особа ради са циљем да задобије награде земаљског или загробног живота. Указује и на значење неке задужбине или вакуфа. Стручњаци из Музеја име на тариху (натпису) везују за онога ко је ту задужбину завјетовао или име султана за чијег времена је мост изграђен.

Марић каже да су претражујући турске дефтере утврдили да је султан Махмуд владао од 1730. до 1754. године и да би мост могао бити подигнут њему у част.

Познати путописац Евлија Челебија који је овим крајевима прошао 1664. године и детаљно описао Невесиње не помиње овај мост. Једно предање казује да је Овчији брод изградила удовица Осман-бега Љубовића Хана 1625. године, али тврди Марић, то није могуће пошто се поуздано зна да је Осман-бег који је био познати пјесник, учествовао у Кандијском рату (1645-1669) и дочекао жив крај рата.

Плоча са натписом представља до сада једини материјални доказ на основу кога би се могла поближе одредити година изградње моста.

Било како било, Овчији брод и даље пркоси зубу времена и привлачи пажњу знатижељника. Топонимски упућује на основно занимање овог народа – сточарство, па су преко овог „брода“ свакако превођена стада оваца која су враћана са љетњих испаша или дневних пашарења. Сваки мост, па и овај дио је историје. Али, „Овчији“ је и више од тога. Преко њега је пут водио правди, слободи и хљебу насушном.

 

Извор: Радио Невесиње