Na olimpiskom bazenu Otoka u Sarajevu 29. i 30. decembra održano je otvoreno prvenstvo Bosne i Hercegovine za 2017 godinu u 25. metarskom bazenu. Organizator prvenstva bio je Plivački savez Bosne i Hercegovine. Prvenstvo je okupilo 220 takmičara iz 15 klubova. Klub vodenih sportova Leotar na državnom prvenstvu predstavljalo je pet plivača , Helena Lakić (2005) , Teodora Kraljević (2005) , Vuk Danojlić (2003) , Stefan Grubač (2003) i Uroš Kundačina (2000).

Prvenstvo je održano u dvije kategorije A i B. U kategoriji A su se takmičili mlađi juniori , juniori i seniori , dok su kategoriji B pripadali mlađi kadeti i kadeti.

Program prvenstva je bio iz četri dijela. U jutarnjem, I i III, dijelu programa plivale su se kvalifikacije, a u popodnevnom, II i IV, dijelu programa plivala su se finala u kojim su učestvavala osam najboljih plivača i plivačica iz kvalifikacija.

Plivači KVS Leotar na državnom prvenstvu u Sarajevu ostvarili su odličan uspjeh osvojivši četri medalje i još pet učešća u finalnim trkama prvenstva i tako sa velikim uspjehom završili takmičenja u 2017 godini.

Najuspješniji takmičar u redovima KVS Leotar bila je Helena Lakić koja se okitila sa četri medalje . Helena je postala vicešampion BiH u B kategoriji na 50m leđno i 200m leđno , dok se na 50m delfin i 100m leđno okitila bronzanom medaljom. Sa ovim rezultatima Helena je potvrdila da zasluženo nosi titulu drugog sportiste Grada Trebinja za 2016 godinu i  istakla kandidaturu da to potvrdi i u 2017 godini. Pored Helene i drugi takmičari KVS Leotar bili su „na visini zadatka“. Uroš Kundačina , iako junior , uspio je da se plasira u tri A finalne trke na 50m , 100m i 200m prsno. Uroš je u finalni  trkama na 200m i 100m prsno, boreći se sa seniorima , osvojio četvrto mjesto i bio na domak pobjedničkog postolja dok je u finalnoj trci na 50m prsno zauzeo 6 mjesto. Teodora Kraljević uspjela je da izbori finale, u B kategoriji,  na 100m delfin gde je zauzela 7 mjesto. Treba istaći i rezultat Vuka Danojlića , on je u trci 50m prsno imao status rezerve za finale u A kategoriji, a to je za mladog Vuka , imajući u vidu da se kao mlađi junior za ulazak u finale borio sa juniorima i seniorima, odličan rezultat.

Plivači KVS Leota sa rezultatima na državnom prvenstvu u Sarajevu u velikom stilu završavaju takmičarsku 2017 godinu.

„Na državnom prvenstvu u Sarajevu naši takmičari su dokazali da se ravnopravno mogu nositi sa svojom konkurencijom u BiH. Iako su u „podređenom“ položaju u odnosu na uslove za treniranje u bazenu u odnosu na konkurenciju u Sarajevu su dokazali da ni malo ne zaostaju za njima. Sa izgradnjom zatvorenog bazena u našem gradu od ovih dokazanih takmičara i talenata možemo samo očekivati nove uspjehe i nove nastupe sportista iz Trebinja na najvećim svjestkim sportskim smotrama , kao što su , evropska , svjetska prvenstva i Olimpiske Igre“ – ističe , Veljko Piljević , trener u KVS Leotar.

Za plivače KVS Leotar nema odmora jer ih od samog početka januara i tokom školskog raspusta očekuju svakodnevni treninzi.

 

HP, januar 2017.