Elektronsko bankarstvo sve je popularnije među stanovnicima, jer umjesto čekanja u dugim redovima ispred šaltera transakcije mogu obaviti mnogo brže u udobnosti svog doma ili iz bilo kojeg kraja svijeta.

U bankama kažu da građani koji imaju otvoren račun mogu sigurno, jednostavno i brzo da plate račune, prebacuju novac sa transakcionog na štedni račun, vrše devizna plaćanja, kupoprodaju deviza, kontrolišu stanje računa i obave druge usluge sa bilo koje lokacije u zemlji i svijetu.

– Oko 4.500 naših klijenata koristi uslugu „Hipo net“ koja im omogućava plaćanje računa od kuće, sa radnog mjesta, iz kafea ili bilo kog drugog mjesta koje ima internet vezu – rekao je portparol Hipo Alpe Adrija banke Banjaluka Nenad Badnjar.

Osim što građanima štedi vrijeme, Badnjar ističe da je plaćanje putem e-bankarstva u prosjeku jeftinije do 50 odsto u odnosu na plaćanje na šalteru banke.

– Prenos sredstava sa jednog na drugi račun fizičkog lica, otvoren u našoj banci, je besplatan. Mjesečna naknada za uslugu e-bankarstva iznosi dvije marke – kazao je Badnjar.

U NLB Razvojnoj banci su takođe kazali da je primjetan rast broja korisnika elektronskog bankarstva, ali i SMS servisa za plaćanje računa.

– Korisnici su prepoznali jednostavnost i brzinu ovih usluga, iako i dalje neke transakcije više vole da obavljaju na šalteru – rekla je stručni saradnik za organizaciono-administrativne poslove uprave Tatjana Bosić.

Dodala je da je E-Click usluga NLB Razvojne banke dostupna 24 časa dnevno. U ovoj banci transakcije unutrašnjeg prometa putem interneta su takođe 50 odsto niže.

Elektronsko bankarstvo je posebno popularno među mladima i poslovnim ljudima, dok su starije osobe i dalje vjerne šalteru.

Miroslav iz Prijedora kaže da često plaća račune putem interneta.

– Na taj način ne gubim slobodno vrijeme, koje mi je dragocjeno, na stajanje u redovima – kaže Miroslav.

Jovanka iz Banjaluke ističe da ne koristi ove usluge, jer je već u poznim godinama i ne poznaje rad na računaru.

– Voljela bih da smo ovu mogućnost imali prije 20 godina kada sam žurila s posla kako bih stigla da platim režije – rekla je Jovanka.

Izvor: Glas Srpske