Stigla je i zvanična potvrda. Ugovor koji je Agencija za identifikacione dokumente potpisala sa „Milbauerom“ štetan je za BiH. Građani su oštećeni za milionske iznose zbog neplanskog poslovanja bivše uprave Agencije na čelu sa Sinišom Macanom.

Lični dokumenti prodavani su po mnogo većoj cijeni od stvarne vrijednosti. To su utvrdili revizori. Savjet ministara je potvrdio da se ugovor mora preispitati.

U revizorskom izvještaju jasno je naznačeno da je je IDEEA imala favorita. To je u ovom slučaju bio banjalučki „Milbauer“. Regularnost pregovaračkog postupka je upitna, jer je sve urađeno bez tenderske procedure.

Revizori su utvrdili i to da je bivše rukovodstvo Agencije sa banjalučkom firmom ugovorilo cijenu čipa ličnih karta i do četiri puta veću od stvarne vrijednosti. Umjesto dvije marke, dogovorena cijena čipa bila je od šest do osam maraka.

Utvrđeno je i to da je ugovor sklopljen mimo Zakona o javnim nabavkama na 10 godina. Vrijednost ugovora je gotovo 105 miliona maraka.

Bivše rukovodstvi IDEEAA-e naručilo je ličnih karata i vozačkih dozvola više nego što je trebalo. U Ageneciji su planirali da će za deset godina biti isporučeno pet miliona ličnih karata i dva miliona vozačkih dozvola. Međutim, ispostavlja se da je u prve dvije godine isporučeno svega 50 odsto ličnih karata i oko 30 odsto vozačkih dozvola.

Revizori traže da se ispitaju određene odredbe Ugovora. Od IDEE očekuju zvaničan izvještaj o tome šta je od preporuka ispoštovano.

Novo rukovodstvo Agencije za identifikacione dokumente ne spori preporuke revizora. Odluke bivše Uprave ne komentarišu. Za BN TV su potvrdili da su pripemili Informaciju koju će uputiti na adresu Savjeta ministara. Novi menadžement je zbog spornih odredbi u Ugovoru održao jedan sastanak sa banjalučkim „Milbauerom“, a drugi je zakazan.

Istraga u vezi sa nabavkom ličnih dokumenata počela je 2014. godine. Ukoliko dođe do kraja, biće poznato kako je ustvari posao dobila banjalučka firma, iako se pregovaralo sa njemačkim konzorcijumom „Milbauerom“. Bivši direktor Agencije Siniša Macan nedostupan je za komentar.

Potpis na Ugovor ispred banjalučkog „Milbauera“ stavio je zet Nebojše Radmanovića. Banjalučka firma bila je angažovana i na izradi pasoša treće generacije i bili su najskuplji u Evropi.

 

Izvor: rtvbn.com