Zbog klimatskih promena, javiće se nestašice kvalitetne kafe, pa ćemo u budućnosti piti skuplju i kafu lošijeg kvaliteta, piše Popular Science.

Poslednji izveštaji o klimatskim prommenama i proizvodnji kafe pokazali su da se pola etiopske proizvodnje kafe nalazi u područjima koja u budućnosti neće biti pogodna za uzgoj. Izveštaj je objavljen u časopišu The Nature Plants.

Drugi izveštaji imaju slične prognoze za ostatak sveta: Brazil, Indoneziju, Kolumbiju. Do 2050. gdine, proizvodnja ove biljke prepoloviće se.

Kafa raste u toplim klimama, pa mnogi ni ne razmišljaju da tu potoji neki rizik. Kafa zaista voli toplotu, ali iako raste u toplim krajevima ne znači da raste baš svuda gde je toplo. Određene lokacije imaju baš direktan uticaj na ukus kafe.

Zrna arabike, kao i grožđe, imaju nešto što se naziva terroir, okruženje u kojem rastu a koje određuje njihov ukus. Zato iste vrste kafe u različitim podnebljima, čak i na dve strane iste planine, imaju različite ukuse. Jedno od potencijalnih rešenja je premeštanje površina za uzgoj na veće visine, gde je malo svežije. Samo, ne može da se jednostavno tek tako premesti plantaža na višu lokaciju, bez promene ukusa. Možda mora da se promeni sorta kafe, a postoji i limit kako visoko možemo da idemo.

Ljudi koji uzgajaju kafu moraće u potpunosti da promene život da bi drugačije uzgajali kafu. To nije mali korak i vrlo će koštati. Verovatno će se pojaviti i prihvatljiviji genetski inženjering, koji će stvoriti biljke otpornije na sušu i vrućinu.

U suprotnom, Popular Science piše da će biti nestašica kafe, a da će to podići cene. Suša je 2014. godine u Brazilu udvostručila cene kafe, a u rodnoj zemlji kafe, Etiopiji, to se već događa. Suša i duga leta otežali su farmerima da proizvedu istu količinu i kvalitet zrna. Stabla arabike osetljiva su na male promene i ne adaptiraju se dobro.

Izvor: nedeljnik.rs