Општина Фоча ће и овог љета бити домаћин 500 младих Француза који ће са 150 возила националне класе „пежо 205“ на путовању кроз Европу посјетити и Национални парк „Сутјеска“.

Прошлогодишње импресије које су понијели са пропутовања кроз Фочу, младе чланове организације „Јуроп реид“, ове године враћају у већем броју, па ће њихова „посада“ 4. августа још једном сагледати све љепоте ове општине.

Из земље моде, вина и сирева кренуће 29. јула и планирају да за 23 дана посјете 20 европских земаља. На тај списак су уврстили и РС, односно Тјентиште, гдје ће поставити кампове и уживати у јединственом амбијенту парка „Сутјеска“. Циљ овог пројекта је упознавање различитих култура и обичаја Старог континента, а потом у својој земљи промовишу оно што су видјели, каже један од организатора Џереми Блондин (25).

– Враћамо се поново у Фочу са већом групом. Жељели бисмо да се проведемо као и прошле године, када нас је Сутјеска очарала. Драго нам је да ћемо овај пут боравити и одмарати на том дивном тихом, мјесту, гдје ћемо преспавати, обићи све дестинације и уживати у невјероватно лијепом пејзажу – казао је Блондин.

За угодан боравак гостију побринуће се домаћини Туристичка организација Фоча и Национални парк „Сутјеска“.

– Ова посјета нам много значи, нарочито због тога што се повећао број учесника и што ће група правити видео-промоцију, те штампати промотивни материјал о овом мјесту – рекла је директор ТО Фоча Љепосава Ђајић.

Французи ће на Тјентишту моћи да прошетају Долином хероја, сагледају природне љепоте најстаријег националног парка у БиХ и уживају у домаћој традиционалној кухињи.

– Тражили су да им понудимо аутохтона домаћа јела и производе, па ћемо то и испоштовати. Сама чињеница да се нађете у центру њихове пажње, међу 20 европских земаља, сврстава нас на значајно мјесто туристичке љествице Европе – рекао је директор НП „Сутјеска“ Дејан Павловић.

Организатори „Јуроп реида“  пропутовање Европом почели су 2014. године, када су стигли са четири „пежоа“. Сваке године повећавају број учесника, а за наредну су најавили да ће у Фочу стићи са 300 „пежоа“ и чак хиљаду учесника.

Дочек

У Фочу је лани 207 Француза у 65 аутомобила стигло петог августа. Преноћили су под шаторима на стадиону, а дочекани су богатом трпезом и концертом рок групе „Параноид“.

– Вјерујемо да ће њихова посјета допринијети развоју туризма, популаризацији природних и туристичких ресурса – рекао је начелник општине Радисав Машић поручивши да ће се у Фочи опет потрудити да буду добри домаћини.

Извор: Глас Српске