Opština Foča će i ovog ljeta biti domaćin 500 mladih Francuza koji će sa 150 vozila nacionalne klase „pežo 205“ na putovanju kroz Evropu posjetiti i Nacionalni park „Sutjeska“.

Prošlogodišnje impresije koje su ponijeli sa proputovanja kroz Foču, mlade članove organizacije „Jurop reid“, ove godine vraćaju u većem broju, pa će njihova „posada“ 4. avgusta još jednom sagledati sve ljepote ove opštine.

Iz zemlje mode, vina i sireva krenuće 29. jula i planiraju da za 23 dana posjete 20 evropskih zemalja. Na taj spisak su uvrstili i RS, odnosno Tjentište, gdje će postaviti kampove i uživati u jedinstvenom ambijentu parka „Sutjeska“. Cilj ovog projekta je upoznavanje različitih kultura i običaja Starog kontinenta, a potom u svojoj zemlji promovišu ono što su vidjeli, kaže jedan od organizatora Džeremi Blondin (25).

– Vraćamo se ponovo u Foču sa većom grupom. Željeli bismo da se provedemo kao i prošle godine, kada nas je Sutjeska očarala. Drago nam je da ćemo ovaj put boraviti i odmarati na tom divnom tihom, mjestu, gdje ćemo prespavati, obići sve destinacije i uživati u nevjerovatno lijepom pejzažu – kazao je Blondin.

Za ugodan boravak gostiju pobrinuće se domaćini Turistička organizacija Foča i Nacionalni park „Sutjeska“.

– Ova posjeta nam mnogo znači, naročito zbog toga što se povećao broj učesnika i što će grupa praviti video-promociju, te štampati promotivni materijal o ovom mjestu – rekla je direktor TO Foča Ljeposava Đajić.

Francuzi će na Tjentištu moći da prošetaju Dolinom heroja, sagledaju prirodne ljepote najstarijeg nacionalnog parka u BiH i uživaju u domaćoj tradicionalnoj kuhinji.

– Tražili su da im ponudimo autohtona domaća jela i proizvode, pa ćemo to i ispoštovati. Sama činjenica da se nađete u centru njihove pažnje, među 20 evropskih zemalja, svrstava nas na značajno mjesto turističke ljestvice Evrope – rekao je direktor NP „Sutjeska“ Dejan Pavlović.

Organizatori „Jurop reida“  proputovanje Evropom počeli su 2014. godine, kada su stigli sa četiri „pežoa“. Svake godine povećavaju broj učesnika, a za narednu su najavili da će u Foču stići sa 300 „pežoa“ i čak hiljadu učesnika.

Doček

U Foču je lani 207 Francuza u 65 automobila stiglo petog avgusta. Prenoćili su pod šatorima na stadionu, a dočekani su bogatom trpezom i koncertom rok grupe „Paranoid“.

– Vjerujemo da će njihova posjeta doprinijeti razvoju turizma, popularizaciji prirodnih i turističkih resursa – rekao je načelnik opštine Radisav Mašić poručivši da će se u Foči opet potruditi da budu dobri domaćini.

Izvor: Glas Srpske