Хибискус је цвијет из породице Малвацеае, који је у народу познат и као “кинеска ружа”.

Данас се хибискус користи не само у алтернативној медицини, веć и у козметологији, па чак и кухању. Од латица се припрема кисели црвени чај – главно складиште витамина и корисних микроелемената.

Интересантно је да историја цвијета хибискуса датира од прије неколико хиљада година. Његова домовина је Исток. У далекој прошлости, сматрао се лијеком за веćину болести и називали су га “Фараоново пиćе”.

Медицинска својства ове биљке су веома цијењена и широко се користе за лијечење различитих болести.

За здравље срца

Чај од хибискуса помаже у јачању зидова крвних судова, регулишуćи њихову пропусност. Хибискус такође снижава крвни притисак.

За стомак

Латице хибискуса имају позитивна дејства на гастроинтестинални тракт и јетру. Чај се не препоручује особама са гастритисом због високог нивоа киселости.

За имунитет

Витамини и елементи у траговима, који се налазе у хибискусу побољшавају имунитет, повеćавају отпорност тијела на прехладе и смањују нервозу.

За чишcћење

Хибискус има благо лаксативно дејство и такође побољшава варење, а столица је нормализована.

Да утоли жеђ

Хибискус је постао популаран у арапским земљама због своје способности да брзо угаси жеђ.

Савјет плус: Чај од хибискуса је укусно пиćе, и топло и хладно. Такав чај се припрема, као и сваки други: 1 кашичица латица се прелије са чашом топлом воде, а затим се додају шеćер или мед по укусу.

Извор: Незавсне новине, Фото:google.com