Najradosniji hrišćanski praznk Vaskrs se približava a najveću čar njegovog proslavljanja donose upravo jaja koja se danas farbaju i ukrašavaju raznim tehnikama.

Bojenje u lukovini

Najrasprostranjeniji način farbanja jaja je bojenje lukovinom. Obično domaćice jaja našaraju raznim travkama i cvjetovima koje umotaju u najlonske čarape a zatim ih kuvaj u lukovini.

Vodom i lakom za nokte

Jaja možete obojiti i lakom za nokte. Potrebna su vam voda, plastična čaša i lakovi za nokte. Jaja skuvajte i ohladite. U vodu dodajte kap po kap laka za nokte, promešajte čačkalicom i umočite jaje. S čačkalicom možete i šarati po jajetu. Ostavite da se osuši s jedne strane pa kasnije ponovno bojite s druge strane.

Dekupaž tehnika

Ova jednostavna salvetna tehnika omogućiće vam da na varskršnjim jajima imate šta god poželite. Izdvojite list salvete sa ukrasima, a sa strane umutite par belanaca. Prekrijte jaje salvetom i namažite belancetom kako bi se salveta zalepila. Ostavite da se osuši.

Šaranje sa gumicama

Šaranje jaja gumicom jedna je od jednostavnijih tehnika, a ne postoji dijete kojem se ovakve raznobojne šare neće dopasti. Jaja skuhajte i ostavite da se ohlade i osuše. Zatim obmotajte oko svakog po nekoliko gumica odjednom (5 do 10 komada). Raširite gumice po cijelom jajetu u različitim smjerovima tako da u sredini budu povezana i isprepletena.

Takvo jaje umočite u boju i obojite ga na uobičajen način, a zatim ostavite da se potpuno osuši. Nakon što se potpuno ohlade s jaja skinite gumice i dobili ste dvobojna prugasta jaja!

Kravatom ukrasite jaja

Stare kravate oparajte po šavu, isijecite postavu i podijelite na četvrtaste komade veličine oko 15 cm. Kuvano jaje omotajte tkaninom i na vrhu jaja tkaninu zavežite konopcem ili debljim koncem. Omotano jaje stavite u još jedan sloj tkanine, ali obične, stare pamučne krpe pa ga zavežite na isti način.

Jaja slažite u lonac jedno do drugog pa ih prelijte hladnom vodom sve dok nisu u potpunosti potopljena i dodajte dvije kašike alkoholnog sirćeta. Lonac stavite na srednje jaku vatru, ostavite da se grije oko 20 minuta. Nakon toga, jaja izvadite iz lonca i ostavite da se ohlade.

Nakon što su se jaja ohladila, skinite sloj po sloj tkanine i servirajte u posudu po želji!