Мало је клубова из балканског региона који могу да се похвале мегданом са неком од секција спортског друштва Барселона, једног од најорганизованијих и најреспектабилнијих спортских колектива у Европи. Управо ту привилегију су на данашљи дан прије тачно пет година имали првотимци Клуба малог фудбала Леотар из Требиња.

Послије тријумфа на предквалификационом турниру у Требињу, уЛеотар се пласирао у главну („main“) рунду Лиге европских шампиона у футсалу. Играо се турнир у Риги, који је био један од осам турнира са 32 најбоља европска клуба у том моменту, а Требињци су у првом колу изашли на мегдан моћним Каталонцима, који традиционално са својим вишемилионским буџетом играју главну улогу у првенству Шпаније и Лиги шампиона.

leo-barsa-3

Резултат је остао у другом плану (9:0) јер су играчи Леотара и у својој најбољој сезони били екипа која није могла парирати Барселониним професионалцима (чији буџет за једну сезону износи као деценијско улагање у све спортске колективе у Требињу).

На турниру у Риги Леотар је тек у посљедњем трећем колу остао без шансе да се нађе међу осам најбољих европских клубова, јер се тражио тријумф против мађарског шампиона Раба ЕТО. На полувремену је било 2:2, али су Мађари ипак на крају тријумфовали у узбудљивој завршници резултатом 7:5, па су се Требињци морали задовољити трећим мјестом у групи (испред домаћег Никраса из Риге).

О Барсиној надмоћи на овом турниру најбоље говори гол разлика коју су остварили у три меча – импозантних 29:2 (домаћине су сваладали 12:0, док су најбоље прошли Мађари са „скромних“ 8:2).

На крају ове сезоне Требињци су на званичној УЕФА ранг листи били рангирани као 16. клуб Старог континента, што је за клуб скромних улагања који се готово искључиво покреће великом дозом ентузијазма појединаца историјски резултат вриједан овог подсјећања.

Надамо се да ће сезона која почиње за десетак дана донијети нове радости играчима Леотара, али и бројној футсал публици која је у Требињу увијек истински цијенила овај спорт и своје виртуозе на петопарцу.

 

Б.С. / Херцеговина Промо, септембар 2016.