Malo je klubova iz balkanskog regiona koji mogu da se pohvale megdanom sa nekom od sekcija sportskog društva Barselona, jednog od najorganizovanijih i najrespektabilnijih sportskih kolektiva u Evropi. Upravo tu privilegiju su na današlji dan prije tačno pet godina imali prvotimci Kluba malog fudbala Leotar iz Trebinja.

Poslije trijumfa na predkvalifikacionom turniru u Trebinju, uLeotar se plasirao u glavnu („main“) rundu Lige evropskih šampiona u futsalu. Igrao se turnir u Rigi, koji je bio jedan od osam turnira sa 32 najbolja evropska kluba u tom momentu, a Trebinjci su u prvom kolu izašli na megdan moćnim Kataloncima, koji tradicionalno sa svojim višemilionskim budžetom igraju glavnu ulogu u prvenstvu Španije i Ligi šampiona.

leo-barsa-3

Rezultat je ostao u drugom planu (9:0) jer su igrači Leotara i u svojoj najboljoj sezoni bili ekipa koja nije mogla parirati Barseloninim profesionalcima (čiji budžet za jednu sezonu iznosi kao decenijsko ulaganje u sve sportske kolektive u Trebinju).

Na turniru u Rigi Leotar je tek u posljednjem trećem kolu ostao bez šanse da se nađe među osam najboljih evropskih klubova, jer se tražio trijumf protiv mađarskog šampiona Raba ETO. Na poluvremenu je bilo 2:2, ali su Mađari ipak na kraju trijumfovali u uzbudljivoj završnici rezultatom 7:5, pa su se Trebinjci morali zadovoljiti trećim mjestom u grupi (ispred domaćeg Nikrasa iz Rige).

O Barsinoj nadmoći na ovom turniru najbolje govori gol razlika koju su ostvarili u tri meča – impozantnih 29:2 (domaćine su svaladali 12:0, dok su najbolje prošli Mađari sa „skromnih“ 8:2).

Na kraju ove sezone Trebinjci su na zvaničnoj UEFA rang listi bili rangirani kao 16. klub Starog kontinenta, što je za klub skromnih ulaganja koji se gotovo isključivo pokreće velikom dozom entuzijazma pojedinaca istorijski rezultat vrijedan ovog podsjećanja.

Nadamo se da će sezona koja počinje za desetak dana donijeti nove radosti igračima Leotara, ali i brojnoj futsal publici koja je u Trebinju uvijek istinski cijenila ovaj sport i svoje virtuoze na petoparcu.

 

B.S. / Hercegovina Promo, septembar 2016.