Kišno proljeće i niske temperature za ovo doba godine u Hercegovini donjele su probleme poljoprivrednicima, a prve štete već zbrajaju pčelari.

Povrtlari se nadaju da mraza, koji je proteklih dana uništio usjeve u višim dijelovima regije, više neće biti, dok vinogradari čekaju ljepše vrijeme kako bi mogli obaviti prskanje vinograda.

Prema riječima Rada Drinjaka, višeg stručnog saradnika za poljoprivredu u gradskoj upravi Trebinje, sitacija na terenu je različita od mjesta do mjesta.

– Dok će jedan broj poljoprivrednika, u nižim dijelovima, za nekoliko dana početi vaditi mladi krompir iz zemlje, drugima je jutarnji mraz odnio zasade – navodi on.

Drinjak kaže da kišno i hladno vrijeme za ovo doba godine za sada nije nanijelo veće štete voćarima i vinogradarima, a pčelari imaju problema jer je slab dosadašnji unos nektara u košnice.

Pčelar Obrad Ninković navodi da je ova godina počela jako loše.

– Proljeće je katastrofalno. Zanovjet je bila procvjetala dobro, ali kiša i niske temperature nisu dozvolile da pčele unose nektar. Žalfija cvjeta, ali svakodnevne padavine smetaju i ovoj ljekovitoj biljci. U višim dijelovima regije očekuje se cvjetanje žalfije za nekih petnaestak dana, pa se pčelari čija su društva u tim rejonima možda mogu nečemu nadati – navodi on.

Ninković kaže da je ovog proljeća bilo dana kada zbog stalne kiše pčele nisu izlazile iz košnica, a pčelari sa većim brojem društava dnevno su bili na gubitku od nekoliko hiljada KM.

Prema riječima Dragana Anđelića, direktora „Agrofina“, koji gazduje najvećim trebinjskim vinogorjem, bolesti u vinogradima još nema, ali vinogradari i dalje gledaju u nebo.

– Ovo je vrijeme za prskanje zaštitnim sredstvima, koje se nije moglo obaviti zbog kiše. Srećom, i temperature su bile niske, pa se bolesti nisu pojavile. Svaki sunčan dan je sada dragocjen, da se obavi zaštita – ističe Anđelić.

Svakodnevna kiša i niske temperature napravile su probleme ratarima i u drugim dijelovima Hercegovine.

Dubravka Čolović

Izvor: Srpskainfo.com