Mnogi ne pamte, a mnogi su i zaboravili već davnu 1972. godinu, kada je na Tjentištu i fočanskim planinama u okolini sniman film „Sutjeska“, ali Pavle Milanović tih se dana često sjeti.

Kako i ne bi, kada je od svih upravo on odabran za ličnog konobara filmske dive Elizabet Tejlor, koja je tih dana na snimanju pratila supruga Ričarda Bartona još jednu glumačku legendu, koja je u „Sutjesci“ igrala lik Josipa Broza Tita, piše Avaz.ba.

– Ljepote njene kugla zemaljska nije imala. Te njene oči… Ma kakvi, bolan. Takvu ljepotu ja nisam vidio u životu – s uzdahom govori Pavle.

U mnoštvu različitih uniformi u ovom filmskom spektaklu našli su se i najbolji glumci bivše Jugoslavije, na snimanje je sa suprugom Jovankom dolazio i Tito, kao i brojni funkcioneri tadašnje države. Pavle, međutim, pamti samo nju.

– Bila je odabrani gost. Ričard nije dolazio nikako, uvijek je bio pod gasom. A i Elizabet je uvijek na na ormariću imala po dvije-tri flaše viskija, tonik i led. Pije do iznemoglosti, ne bi vjerovao. Dvije pratilje je imala, mačke, pse i puno male djece. Do nje smo mogli doći samo Margeta, glavna sobarica vile, i ja. Od Titove garde i milicije niko nije mogao prići na kilometar, a mi smo imali posebne iskaznice. Imala je i helikopter na raspolaganju i išla je u Dubrovnik na kafu – prisjeća se Milanović.

Za ličnog konobara posebne gošće odabran je jer je na takmičenju u Portorožu, među stotinama kolega iz bivše Jugoslavije, proglašen najboljim konobarom tadašnje države.

Znao je tada napamet recepte za 160 koktela, služio je visoke republičke i državne funkcionere Hamdiju Pozderca, Branka Mikulića, Aleksandra Rankovića… sve osim Tita, koji je imao svog kuhara i konobare. Ipak, više od mjesec dana u društvu Elizabet Tejlor zasjenilo je sve ostalo, a stara fotografija na kojoj se vidi on kako je poslužuje vraća uspomene.

Imala helikopter

Kada je polazila, helikopter je sletio. Pratnja i ja bili smo s njom. Ona se sa mnom zagrlila i poljubila kao s bratom i stavila mi kovertu u sako. Kada sam se vratio u hotel, kolege me pitaju šta je u koverti. Odem u WC, pogledam, a ona puna dolara. Odmah sam rekao kolegi Safetu da donese duplo piće svima u hotelu, i da mi naplati – priča Milanović.

Dok Pavle ne štedi riječi da opiše ljepotu slavne glumice, tvrdeći da nije rođen umjetnik koji bi nacrtao ljepšu od nje, njegova supruga Ilinka i nije posebno fascinirana.

– Hiljada ih je bilo poput Elizabet, samo što je ona bila istaknuta. A hiljade su dolazile taman kao i ona, i ljepše od nje. Za mnogo sam žena rekla da liči na njih, to su žene s kojima sam radila – odmahuje rukom Ilinka.

Srećna vremena

Tokom Olimpijade u Sarajevu 30 konobara s Tjentišta bilo je na Jahorini. Ponovo su bili najbolji i zbog toga su na poklon dobili dva džipa. Tome je doprinijelo i ogromno iskustvo, jer su na Tjentište dolazile stotine hiljada gostiju. Pavle se sjeća dana kada je u turističkom kompleksu u Dolini heroja za ručak pripremano 2.500 obroka, ne računajući vanredne grupe turista, kada je za vikend stizalo i po 300 autobusa.

– To su bila sretna vremena, ne mogu sretnija biti. Živjelo se bolje, ljepše, slobodnije, niko nije pitao ko je šta, nego samo bratstvo i jedinstvo. Daj Bože da ikad više tako bude. Ja to neću doživjeti, ali moj sin nadam se da hoće – ističe Pavle Milanović.

 

Izvor: srpskainfo.com / avaz.ba