Pariz, grad ljubavi, istorije i arhitekture, umjetnika i mode, smješten je na obalama Sene, čija ljepota uvijek iznova mami uzdahe. Evropska prestonica mode i čuveni grad ljubavi za svakog posjetioca čuva ponešto.

Zaista, Pariz je sve samo ne kliše i kada ga prvi put posjetite, stalno ćete mu se vraćati, ako ništa, onda makar u mislima. Isto tako, nemoguće je otići u Pariz i ne zaljubiti se tamo, jer ljudi ovoga grada imaju stila, a njegova arhitektura je zavodljiva i privlačna, dok restorani i noćni život osiguravaju uživanje. Dan obavezno počnite uživanjem u finim zalogajima tipičnog francuskog doručka – kroasanima i bijeloj kafi i pri tom zaboravite na brojanje kalorija kako biste još intenzivnije doživjeli ovaj grad.

Ne postoji najbolje vrijeme za posjetu Parizu, u svakom godišnjem dobu grad je živ. Prepoznatljiv je po Konkordu, najljepšem trgu na svijetu, aveniji Šanzelize, muzeju Luvr, Trijumfalnoj kapiji, Versaju, Operi Garnije, „Mulen ružu“, Ajfelovoj kuli… Više od 30 mostova, 400 crkava, od kojih je najljepša nadaleko čuvena Notr-dam, zatim Monmartr i Pigal, koji važi za najživlje naselje sa burnim noćnim životom. Veliki broj restorana čine ovaj grad gastronomskom svjetskom mekom. Za zaljubljene, romantična plovidba Senom je predivno iskustvo za cijeli život.

Nikako ne smijete propustiti odlazak u Diznilend, poslije Los Anđelesa jedino mjesto gdje postoji grad bajke, mašte i likova iz crtanih filmova. U kojem god da ste uzrastu, ovo će vam biti nezaboravan doživljaj.

Šetajući ulicama Pariza, koji mnogi nazivaju najljepšim gradom na svijetu, činiće vam se da Parižani istinski uživaju u životu. Prošetajte slavnom ulicom Šanzelize  (Jelisejska polja), koja se nalazi između trgova Etoal i Konkord, ujedno najpoznatijom pariskom avenijom.

Pogled s Ajfelovog tornja pariske trenutke će zauvijek urezati u vaše pamćenje. Obavezno posjetite poznati kabare „Mulen ruž“ na Pigalu jer će spektakl koji će se odvijati pred vašim očima zaokružiti vaš utisak Pariza.

Šoping

Odlučite li se za jesenji šoping u Parizu, nećete pogriješiti. Sam čin kupovine ovdje je zaista svečan, u svakoj radinji će vam trgovac uz osmijeh predati vrećicu u ruke i poželjeti lijep nastavak dana. Teško je pobrojati sve pariske modne poslastice, ali nikako ne smijete zaboraviti radnju La Valle, koja nerijetko nudi poznate marke po nezamislivim cijenama, a naći ćete je na putu prema Mikiju Mausu i Diznilendu.

Izvor: Glas Srpske