Поводом Аранђеловдана, крсне славе „Индустрије алата СЛ“, у холу управне зграде овога предузећа, пред Спомен плочом подигнутом за 65 радника компаније који су погинули у протеклом Одбрамбено отаџбинском рату, данас је служен помен и запаљене свијеће.

Предсједник Борачке организације Индустрије алата Јово Бегенишић је и овом приликом подсјетио на чињеницу да је у сваком моменту протеклог рата у првим борачким редовима било по 1.300 бораца ове фабрике, а да су производњу одржавале жене, старији радници и пензионери, како би се изборили да се не обустави производња.

„Поред тога што су борци очували и Републику Српску и њен интегритет, у позадини се видла борба за њен економски опстанак, па су и радници Индустрије алата водили борбу за очувањем производње, али и повратком тржишта чији смо добар дио очували“, казао је Бегенишић.

Он је подсјетио да је Индустрија алата успјела да „преживи“ и да уђе у приватизациони програм почетком 2007. године, па већински власник постаје Концерн СЛ Таково.

„У посљедње три године предузеће послује са остатко дохотка, измирује све обавезе и запошљава по педесет нових младих рандика, претежно дјеце бораца и радника Индустрије алата, а такав тренд ћемо и наставити, јер ова фабрика није заборавила своје бивше раднике, своје борце, своје погинуле и рањене припаднике и такав тренд ћемо и убудуће наставити“, казао је Бегенишић.

Парастосу у СЛ ИАТ, су, осим руководства фирме на челу са директорицом Бранком Ратковић, присуствовале породице погинулих бораца и запослених у Индустрији алата,  замјеник градоначелника Мирко Ћурић са сарадницима, представници Оружаних снага БиХ, као и представници јавног и привредног живота Требиња.

 

Извор: Незвисне новине