CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Japanska korporacija Panasonik provodi dubinsko snimanje slovenačkog Gorenja, potvrdio je u petak za ljubljansko „Delo“ Franjo Bobinac, direktor velenjske kompanije za proizvodnju aparata za domaćinstvo, a postoji mogućnost da Panasonic želi preuzeti slovensku firmu.

Panasonic je u Gorenje ušao prije tri godine kad je s ulogom od deset miliona evra stekao skoro 11 odsto dionica, a lani je dokupio još jedan odsto. Neki smatraju da je cilj pregleda povećanje vlasničkog udjela Japanaca na dvadesetak odsto ili čak mogućnost da Panasonic preuzme kontrolni paket dionica.
Ako bi se to dogodilo uskov je da sjedište firme ostane u Sloveniji i da se sačuvaju brendovi Gorenja.
Panasonik je dubinski pregled počeo 13. prošlog mjeseca. Službena objava informacije izazvala je znatan skok vrijednosti dionica kompanije koja ostvaruje više od milijardu evra prihoda od prodaje godišnje i jedan je od vodećih slovenačkuh izvoznika.

Zbog problema s tržištima na evropskom istoku Gorenje je lani imalo poslovnih problema, ali je zadnjih nekoliko kvartala opet u uzletu. Tako je dobit iz poslovanja u prvom kvartalu povećana za 52 odsto u odnosu na lanjska prva tri mjeseca, dok se je lani u dijelu godine iskazivao i gubitak.
Bobinac je rekao u petak da je informaciju o mogućem poslu s Panasonikom premijeru Miri Ceraru prenio na njihovom sastanku prošlog mjeseca, prije nego što je ta informacija objavljena, ali je energično zanijekao da je to učinjeno mimo pravila koje nalaže zakon o tržištu vrijednosnih papira.
Država je u Gorenju važan suvlasnik, a informacija je predsjedniku vlade, dana zato jer je on po svojoj funkciji dužan čuvati povjerljive informacije kad se upoznaje sa strateškim odlukama, kazao je Bobinac.
Među nekim dioničarima Gorenja koji su svoje dionice jeftino prodali prije nego što su upoznati s dubinskim snimanjem od strane Panasonica proširila se glasina da je informacija o tome bila ranije posredovana nekim privatnim dioničarima koji su na njoj zaradili.

Po slovenačkom zakonu o tržištu financijskim instrumentima „dilanje“ odnosno prijevremeno otkrivanje internih poslovnih informacija prije nego što je o tome obaviještena burza strogo je zabranjeno i time se bavi državni regulator za tržište vrijednosnim papirima.

 

Izvor: poslovni.hr