CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Јапанска корпорација Панасоник проводи дубинско снимање словеначког Горења, потврдио је у петак за љубљанско „Дело“ Фрањо Бобинац, директор велењске компаније за производњу апарата за домаћинство, а постоји могућност да Панасониц жели преузети словенску фирму.

Панасониц је у Горење ушао прије три године кад је с улогом од десет милиона евра стекао скоро 11 одсто дионица, а лани је докупио још један одсто. Неки сматрају да је циљ прегледа повећање власничког удјела Јапанаца на двадесетак одсто или чак могућност да Панасониц преузме контролни пакет дионица.
Ако би се то догодило усков је да сједиште фирме остане у Словенији и да се сачувају брендови Горења.
Панасоник је дубински преглед почео 13. прошлог мјесеца. Службена објава информације изазвала је знатан скок вриједности дионица компаније која остварује више од милијарду евра прихода од продаје годишње и један је од водећих словеначкух извозника.

Због проблема с тржиштима на европском истоку Горење је лани имало пословних проблема, али је задњих неколико квартала опет у узлету. Тако је добит из пословања у првом кварталу повећана за 52 одсто у односу на лањска прва три мјесеца, док се је лани у дијелу године исказивао и губитак.
Бобинац је рекао у петак да је информацију о могућем послу с Панасоником премијеру Мири Церару пренио на њиховом састанку прошлог мјесеца, прије него што је та информација објављена, али је енергично занијекао да је то учињено мимо правила које налаже закон о тржишту вриједносних папира.
Држава је у Горењу важан сувласник, а информација је предсједнику владе, дана зато јер је он по својој функцији дужан чувати повјерљиве информације кад се упознаје са стратешким одлукама, казао је Бобинац.
Међу неким дионичарима Горења који су своје дионице јефтино продали прије него што су упознати с дубинским снимањем од стране Панасоница проширила се гласина да је информација о томе била раније посредована неким приватним дионичарима који су на њој зарадили.

По словеначком закону о тржишту финанцијским инструментима „дилање“ односно пријевремено откривање интерних пословних информација прије него што је о томе обавијештена бурза строго је забрањено и тиме се бави државни регулатор за тржиште вриједносним папирима.

 

Извор: poslovni.hr