U četvrtak 14.06.2018 u Rusiji na stadionu „Lužnjiki“ počeće 21. po redu Svjetsko fudbalsko prvenstvo. Domaćin će biti Rusija, koja je dobila domaćinstvo još 2010. godine.

Ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo održano u nekoj od bivših sovjetskih republika, a ujedno i  prvo Svjetsko prvenstvo u Evropi nakon domaćinstva Njemačke 2006. godine.

U žrijebu se  nalaze 32 nacionalne reprezentacije, koje su svoj put izborile kroz kvalifikacije, neke kroz dodatni baraž, a ne treba zaboraviti da se Rusija kao domaćin automatski kvalifikovala.

Na prvenstvu koje će trajati od 14. juna pa sve do 15. jula 2018. godine ukupno će se odigrati 64 utakmice, na 12 stadiona, u 11 gradova  širom Rusije. Finale će se odigrati 15. jula 2018. na stadionu „Lužnjiki“ u Moskvi, domu fudbalera Torpeda i Spartaka iz Moskve.

Na ovom stadionu odigraće se prva i posljednja utakmica prvenstva. Ne treba zaboraviti da je fudbal „kao najvažnija sporedna stvar na svijetu“,  vrlo popularan, te da će oči svjetske javnosti u narednih mjesec  dana biti uperene ka Rusiji, na mjestu gdje će se igrati najveća fudbalska smotra i gdje će se suočiti trenutno 32 najbolje svjetske reprezentacije.

Svaki dan čitajte opsežne analize utakmica sa Mudijala, novosti iz Rusije kao i najavu sljedećeg dana.

 

Srećko Š. / HP, jun 2018.