Kod nas i u zemljama okruženja izdvojilo se nekoliko radio stanica koje su prepoznate kao najslušanije i koje svakodnevno privlače najveću slušalačku publiku.

U Bosni i Hercegovini su to RSG (Radio Stari grad) iz Sarajeva i Bobar radio iz Bijeljine, kao i nekoliko radio stanica koje ostvaruju najbolju slušanost u svojim regijama, poput „Kontakt“ radija u Banjaluci, radija „Dobre vibracije“ iz Mostara i drugih.

U Srbiji su lideri Radio S, Naxi radio i TDI radio, koji najbolje rezultate ima u samom Beogradu.

Hrvatski lider među radio stanicama je Narodni radio, te zagrebačka Antena, koja svojim multimedijalnim pristupom predstavlja jedan od regionalnih uzora kada je kvalitet programa u pitanju i njegova usklađenost sa najnovijim tehnološkim trendovima u svijetu. Zanimljivo da je Antena jedan od najslušanijih radija u susjednoj državi, iako signalom pokrivaju samo zagrebačku regiju.

Zajedničko za sve ove radio stanice jeste da one sa svojih frekvencija, bez izuzetka, puštaju isključivo tzv. zabavnu muziku (bilo da je u pitanju muzika sa domaćeg ili stranog govornog područja). Iako je u pojedinim medijima nametnut muzički trend koji preferira takozvanu narodnu tj. folk muziku – radio stanice su ostale izuzete od ovog trenda.

Primjer za ovu tvrdnju je i BN radio iz Bijeljine, koji je prevashodno u funkciji muzičke produkcije ove medijske kuće, koji značajan dio muzičkog programa daje folk muzici i pokriva signalom veći dio BiH, a po svim istraživanjima javnog mnjenja u posljednjim godinama nije uspio da se nametne kao jedan od lidera kada je u pitanju slušanost u RS i BiH.

Osim ukusa slušalaca, značajan uticaj na izbor muzičkih sadržaja komercijalnih radio stanica imaju i oglašivači, ili jednostavno rečeno kompanije koje se reklamiraju putem radija i od kojih radio stanice „žive“.

Da li ste u posljednje vrijeme imali priliku da vidite na TV ili čujete na radiju reklamu za neki proizvod koga prati narodna muzika?

Naravno da ne.

Folk platformu jednostavno oglašivači ne koriste. Priča o ovom fenomenu je malo duža i nije predmet ovog teksta, ali je jasna činjenica da radio stanice „bježe“ od folk muzike i iz razloga jer se takav koncept ne može naplatiti i biti realan izvor prihoda.

O tome da li su trendovi na radio stanicama u skladu sa ukusom stanovništva u regionu može da se polemiše, ali činjenice su neumoljive – nijedna od najslušanijih radio stanica Balkana ne preferira folk muziku.

Zanimljiva priča o izboru muzike na radiju nedavno je došla iz još jedne balkanske zemlje, Bugarske. Tamošnji javni bugarski Radio BNR, bio je prisiljen da zbog cijene autorskih prava emituje muziku staru više od 70 godina, a kao rezultat ove činjenice, na opšte iznenađenje, doživio je neočekivan uspjeh i dobio veći broj slušalaca. Bugari sada ponovo slušaju zaboravljene komade klasične, džez i stare narodne muzike, jer su se izgleda zasitili prevelike ponude i nametnutog trenda „moderne“ muzike. Ovaj radio je imao sudski spor sa tamošnjim udruženjem „Musicautor“ koje je tražilo poskupljenje autorskih prava za 250 odsto, a odgovorni su onda pribjegli izboru muzike čiji su autori umrli prije više od 70 godina i čija djela ne podliježu autorskim pravima.

Ovaj bugarski radio je na taj način dobio više slušalaca i postao je treći najslušaniji u državi, poslije privatnih radio stanica, te je povećao svoj udio slušanosti sa 13,7 na 16,5 odsto.

Klasična, pop, rok, dance, house, blues ili jazz – novija ili starija izdanja, izgleda da nije bitno. Radio stanice na Balkanu, za razliku od najgledanije televizije, su izabrale da folk zvuk nije platforma i izbor za njihovu publiku.

A koju muziku vi najradije slušate na vašem omiljenom radiju ?

 

HP, februar 2018.