Slušanje omiljene radio stanice posredstvom telefona danas više i nije pretjerano zahtjevno te je dostupno na više načina.

Ko ne voli da sluša radio? Možemo da vam povjerujemo da ga ne slušate često i znamo da je brzina života u 21. vijeku izuzetno velika, što umnogome smanjuje kvalitet na koji provodimo slobodno vrijeme. To opet nije razlog da se nikada ne opustite uz omiljenu radio stanicu i hitove koje volite da slušate. Ko još ima vremena da sedne ispred mini linije ili računara i sluša radio?

Kako bismo izbjegli curenje našeg dragocjenog vremena, naši pametni telefoni nam pružaju mogućnost da možemo da se s`vremena na vrijeme sklonimo od svakodnevnih stresova. Neki vole da se fotkaju, neki da gledaju TV, neki filmove, neki da postuju na Facebook, Twitter ili Google+ društvenim mrežama, a neki jednostavno vole da puste radio i uživaju u njegovim čarima.

Za tu  vrstu ljudi mi smo pripremili jedno kratko uputstvo koje će im pomoći da svoj pametni telefon pretvore u radio, da ne kažemo „tranzistor“! Prvo da razjasnimo jednu stvar. Niko vam ne garantuje da vaš telefon 100% ima ugrađen radio modul pa da vi preko njega možete hvatati radio stanice. Neki telefoni to imaju, a neki ne.

Radio prijemnik (modul)

Ako imate fabričku radio aplikaciju u svom telefonu to je dovoljno jasan znak da vaš telefon uz pomoć slušalica može “nahvatati” neku radio stanicu, u najboljem slučaju nacionalnu, a u najčešćem regionalnu ili lokalnu. Sve što treba da uradite je da povežete svoje slušalice i da pretražite stanicu. Ako se pitate zašto morate da povežete slušalice da bi ste uopšte startovali aplikaciju, odgovor je prost. Slušalice igraju dvije uloge, reproduktuju zvuk i služe kao antena. Naravno, nakon povezivanja slušalica, vi u okviru aplikacije možete promjeniti izlaz zvuka sa slušalica na zvučnik telefona.

Radio aplikacija

Ako vaš telefon nema radio prijemnik tj. modul, onda savetujemo da koristite neku aplikaciju trećeg lica. Slušanje radio stanica preko aplikacija koje se mogu naći na Google Play, App Store i Windows Store marketima je možda i najbolji način jer one obično pružaju emitovanje svih svjetskih radio stanica koje sa radio modulom sigurno ne možete uhvatiti. Još jedna prednost je ta što niste uslovljeni time da morate imati konektovane slušalice pri slušanju radio stanica. Obzirom da sve ide preko interneta, bez problema možete slušati radio samo preko zvučnika telefona, ali i pomoću slušalica ako vam je to volja.

Mi ćemo vam preporučiti samo jednu radio aplikaciju jer smatramo da je apsolutni pobjednik. Kod nje nam se dopada dizajn, korisnički izgled i to kako radi, a što je najbitnije emituje skoro sve radio stanice koje vam mogu pasti na pamet. Ne samo to, ova aplikacija je dostupna za sve tri vodeće platforme pa je besplatno možete preuzeti na vaš iPhone, Windows Phone ili Android telefon preko priloženih linkova:

TuneIn – Windows Phone

TuneIn – Android

TuneIn – iOS

radio

Padrino Blog / pametnitelefoni.rs, decembar 2017.