30. oktobra 1938. godine emitovana je radio drama „Rat svjetova“ u režiji Orsona Velsa. Emisija je izazvala paniku neviđenih razmjera, i pokazala svu moć medija kakav je radio i snazi njegovog uticaja na javno mnjenje.

Prije nešto više od 79 godina, dan uoči popularne Noći vještica, na CBS-ovoj radio stanici emitovana je najpoznatija radio drama u istoriji – „Rat svjetova“ H.G Velsasa u režiji tada 23-godišnjeg Orsona Velsa. Cijela priča ostala bi tek djelić radijske istorije, da emisija nije izazvala paniku među američkim stanovništvom neviđenih razmjera.

„Dame i gospodo, prekidamo naš muzički program zbog vanrednih vijesti Intercontinental Radio News-a. Dvadeset minuta prije osam, prema srednje-američkom vremenu, profesor Farel s opservatorija Maunt Dženings uočio je nekoliko eksplozija zapaljivog gasa koje su se pojavile u pravilnim razmacima na Marsu. Spektroskop je pokazao da je zapaljivi plin vodonik i da se kreće prema Zemlji velikom brzinom“, ovim riječima počela je radio drama, koju je režirao 23-godišnji Orson Vels.

Uvjerljiva gluma, uključivanje astronoma u program, izvještaj reportera s mjesta događaja, zvučne kulise koje imitiraju vanzemaljski zvuk – sve to dodatno je potpirilo vatru među američkim stanovništvom.

„Dame i gospodo, ovo je nešto najstrašnije što sam vidio u životu… čekajte.. nešto puže iz šupljine mašine. Neko ili… nešto. Vidim da iz crne rupe vire dva svjetleća diska… jesu li to oči? Moglo bi biti lice. Da, moglo bi biti lice… nešto izlazi iz sjenke poput sive zmije. Još jedan. I još jedan… vidim tijelo tog stvora… ogroman je poput medvjeda sa svjetlucavom kožom… Dame i gospodo, ovo je neopisivo. Jedva mogu da se natjeram da gledam u to…

Telefoni u stanicama policije, radio stanice, novinske kuće… svi su bili zatrpani pozivima uplašenih građana, a organizovane su čak i molitve. Jedan farmer navodno je zapucao na vodotoranj misleći da je Marsovac. Program je slušalo šest miliona ljudi, od čega ih je više od milion i po povjerovalo u istinitost priče. Uz to, ljudi su tada imali naviku mijenjati radio stanice tokom pauza, što je Vels iskoristio za dramatičan uvod u priču. Tokom emisije saznao je da je među stanovništvom zavladala panika, iako je CBS u nekoliko navrata prekidao emitovanje naglašavajući kako je u pitanju fikcija. Orson Vels se na kraju emisije slušaocima izvinio zbog nastale panike.

„Doviđenja svima i sjetite se idućih dana lekcije koju ste naučili večeras. Taj nasmijani, užareni, kuglasti uljez u vašoj dnevnoj sobi je bundeva. A pozvoni li vam neko na vrata, otvorite ih i shvatite da nema nikoga. To nije bio Marsovac, već Noć vještica.“
Iako je nakon ovoga došao na zao glas, Velsu je ova emisija donijela do tada neviđenu međunarodnu popularnost. Navodno je emisiju nekoliko mjeseci od emitovanja, u jednom od svojih javnih nastupa spomenuo i sam Hitler.

 

Padrino blog / Media Servis

HP, decembar 2017.