Sedmicu koja je za nama obilježilo je navršavanje 76 godina od smrti najpoznajtijeg Trebinjca Jovana Dučića, zato smo upravo ovu temu odabrani kao temu „Padrino ankete“.

Pitali smo Trebinjce šta misle koliko je Dučić značio za svoj rodni grad, odnosno da Trebinje postane ono što je danas ?

Ali na samom početku, u znak sjećanja i poštovanja lika i djela Jovana Dučića podijelićemo sa Vama nekoliko  zanimljivosti o njegovom životu i djelu.

Naime o godini njegovog rođenja postoje sporovi i nejasnoće. U nekim izvorima se navodi da je Dučić rođen 1871. godine u Trebinju, dok postoji i veći broj istraživača koji tvrde da je rođen 1874. Godine

No, nedvosmisleno je da je Jovan rođen u siromašnoj seljačkoj porodici, u podnožju planine Leotar u selu Podgljivlje.

Dučić od grada pod Leotarom želio je da napravi kulturnu prestonicu tadašnje Jugoslavije, grad koji će činiti spomenici iz različitog perioda istorije, muzej i veliki park.

Želio je da Trebinje bude što ljepše. Donosio je statue, gradio spomenike, poklanjao kamenu plastiku i vrijedne knjige.

U dvorištu Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg nalaze se prvi pokloni Jovana Dučića. Dvije vaze na zidovima kapije poklon su ovog slavnog Trebinjca.

Desetak metara naprijed, gdje “razgovoraju” Dučić i Njegoš, nalaze se dva lava sa postamentima, takođe, zaostavština Jovana Dučića.

Na zidinama Starog grada je Dučićev poklon – spomenik Jeleni Anžujskoj, a preko puta njega čuvena Dučićeva česma.

Kod rimokatoličke crkve, nalazi se Dučićev poklon – stub sa kapitelom, reljefna vaza sa cvijećem.

Dučić je, osim spomenika Njegošu, Trebinju poklonio i spomenik Oslobodiocima grada, za koji je nacrtao skicu.

Umro je 7. aprila 1943. Njegova želja je bila da ga sahrane u njegovom rodnom Trebinju. Ova poslednja želja Jovana Dučića ispunjena 2000. Godine kada je tijelo pjesnika prenijeto je u Hercegovačku Gračanicu, na Crkvini.

Pisali ste nam na naš vajber broj 066 183 555, izdvojili smo neke od o vaših odgovora

Dučić je osoba koja se rađa jednom u vijeku, drago mi je sam rođan u gradu u kom je i on rođen, a Trebinje ne bi danas bilo ovakvo u to sam siguran, svaka čast na ideji i temi“

„Ima mnogo pozitinih stvari koje je Dučič dao Trebinju. Ja bih izdvojila park ali treba napomenuti i književni opus. Veoma je značajna kulturna nota koju je Dučić dao Trebinju.“

„Simbol i prva asocijacija na Trebinje je Jovan Dučić.“

Prošli vikend bio je u znaku sjećanja na Dučića, kada se dodijelila i  nagrada „Jovan Dučić“ ,nagrada za pjesništvo i dodjeljuje  se svake godine tokom manifestacije „Dučićeve večeri“ .

HP, april 2019.