Centar za radiološku dijagnostiku Univerzitetske bolnice Foča od juče je bogatiji za savremenu magnetnu rezonancu i digitalni rendgen aparat, koji su značajan doprinos unapređenju dijagnostičkih mogućnosti i liječenju pacijenata iz svih krajeva Republike Srpske i BiH.

Savremenu opremu, čija je vrijednost oko tri miliona KM, obezbijedila je Vlada RS.

– Ovim aparatima ojačali smo radiološku službu i to je veoma značajno, a sve s ciljem bolje dijagnostike i liječenja pacijenata – rekao je direktor bolnice Veljko Marić.

On je dodao da se nastavlja opremanje i modernizacija ove ustanove, a među prvim novinama planirano je unutrašnje opremanje, savremena angio sala, novi operacioni blok i Centar za vaskularnu hirurgiju. Marić je napomenuo da je te projekte inicirao predsjednik RS Milorad Dodik, da je resorni ministar sagledao mogućnosti i podržao, te da preostaje samo da se oni realizuju u narednom periodu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić izjavio je da je bolnica u Foči sa novom opremom dobila mnogo bolju dijagnostiku, te da je među prvima u Srpskoj po kvalitetu vaskularne hirurgije.

– Ovdje mora da se formira poseban centar za vaskularnu hirurgiju, jer je Foča broj jedan u Srpskoj po tome i tu ćemo uložiti novac za nabavku opreme – rekao je Bogdanić.

Vlada RS obezbijedila je i četiri miliona KM za potpunu rekonstrukciju Univerzitetske bolnice Foča u okviru projekta „Energetske efikasnosti javnih zgrada u Srpskoj“.

– Osim bolnice, energetsku efikasnost sprovešćemo i u Srednjoškolskom centru, a plan je da to proširimo i na druge ustanove – dodao je načelnik Foče Radisav Mašić.

Izvor: Glas Srpske