U karijeri dugoj skoro 40 godina odigrao je više od 200 najraznovrsnijih filmskih uloga i više od 100 uloga odigranih u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima.

Možda Predraga Prežu Milinkovića ne znate po imenu, ali njegovo lice sigurno znate veoma dobro.

On je najpoznatiji epizodista jugoslovenske kinematografije, koji je više od 35 godina u serijama i filmovima igrao batlere, konobare, poštare, pofere, grobare, kockare i frizere.

Ali, u stvarno životu, bio je mnogo više od epizodnih uloga koje je dobijao. Predrag je bio tihi gospodin, čije lice niste mogli da zaboravite koliko god uloga koja mu je dodijeljena bila mala.

Bio je poznat i po nadimku Dezmond, zbog nevjerovatne fizičke sličnosti sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa „Rip Kirbi“ Aleksa Rejmonda, kog je i glumio.

Neki su ga znali i pod nadimkom „El Kabalero“, pošto je jedno vrijeme bio odličan igrač flamenka.

Zanimljivo je da Preža, kako su ga mnogi zvali, nije nikada završio glumu – bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu.

U karijeri dugoj skoro 40 godina odigrao je više od 200 najraznovrsnijih filmskih uloga i više od 100 uloga odigranih u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima.

Milinković nikada u karijeri nije odbio nijednu ulogu.

Nisam, to nije u mojoj prirodi. Ja volim filmove i glumu i ne vjerujem da ću ikada odbiti neku ulogu – rekao je svojevremeno glumac.

Međutim, dok su ga domaći reditelji zatrpavali ulogama batlera i konobara, bio je glavni glumac u dva strana filma.

U jednom od njih Preža je igrao glavnog gangstera.

Preža je odigrao oko 50 uloga u stranim filmovima, uglavnom u projektima njemačke B produkcije, ali snimao je i u u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji – a govorio je četiri strana jezika.

Usput je stajao uz glumačke veličine kakve su Đina Lolobriđida, Entoni Kvin, Orson Vels, Alen Delon i mnogi drugi.

Predrag je preminuo 1998. godine u 64. godini.

Godinu dana ranije objavio je knjigu „Susreti“ u kojoj opisuje susrete sa ljudima koji su mu se učinili posebno zanimljivim u toku rada na filmu.

Tu je pisao kako je u Rusiji imao priliku da popije piće sa Robertom De Nirom, a objasnio je i kako je uspio da ga zbuni proslavljeni reditelj Mikelanđelo Antonioni.

 

 

Izvor: Atv