Неочекиване и мало познате чињенице о овим сласним залогајима.

Уколико мислите да знате све о овом сласном сухомеснатом производу, размислите мало боље. Доносимо вам 7 чињеница које би вас могле изненадити.

  1. Лијечи мамурлук

Британски истраживачи са универзитета у Њукаслу повезали су конзумацију сланине са смањивањем посљедица мамурлука. Исти су, наиме, открили да она садржи неке аминокиселине које помажу да се надокнаде неуротрансмитери чији број брзо опадне током интензивнијег испијања алкохола.

  1. Заводи“ мирисом

Мирис димљене сланине надахнуо је читав ранг запањујућих производа укључујући и колоњску водицу креирану још 1920. године од стране једног паришког месара. Производ је садржавао 11 есенцијалних уља, од чега је једно потицало од омиљене сушене свињске потрбушине.

  1. Освјежава дах

Заборавите на пасту за зубе с етеричним уљима хибискуса, менте и другог освежавајућег биља – потражите ону с мирисом сланине. Паста с овим димљеним састојком чисти зубе на традиционалан начин, али вам осигурава свјеж дах.

  1. Најбоље се пржи у рерни

Супротно уопштеном мишљењу – најхрскавије кришке сланине испећи ћете у рерни. Умјесто у тигању, комаде сланине положите на папир за печење колача, па их ставите у рерну. Не само да ћете постићи уравнотеженију термичку обраду сваке кришке, већ ће и чишћење бити лакше.

  1. Изазива зависност

Новија истраживања показују да исхрана богата калоријама и масноћама, укључујући и честу конзумацију сланине – стимулише центар у мозгу задужен за ужитак. На тај начин изазива тјелесну потребу која се граничи сс зависношћу.

  1. Слави се на нивоу државе

Неке нације су толико опсједнуте сланином да им посвећују посебну пажњу и манифестације. Субота прије Празника рада у Сједињеним Америчким Државама, на примјер, сматра се неслужбеним даном сланине. Љубитељи тог дана уживају у храни, пићу и активностима надахнутим масним свињским залогајчићима.

  1. Помаже памћењу

Сланина садржи микронутријент по имену колин, који је важан за развој хипокампуса у мозгу, дијела резервисаног за памћење. Студија са универзитета у Сјеверној Каролини сугерише да исти састојак може допринијети бољем развоју мозга код нерођеног дјетета ако трудница конзумира храну богату тим елементом.

Извор: Незавсине новине