Poznato je da čaša dobrog vina uz ručak ili večeru ne samo da ne šteti, već može da bude i korisna za zdravlje.

Ako ste ljubitelj ovog alkoholnog pića vjerovatno znate mnogo o njemu, ali možda ne i podatak da je u starom Rimu ženama bilo zabranjeno da ga piju, i to uz pretnju smrću.

Ukoliko bi muškarac „uhvatio ženu na djelu“, zakon mu je davao pravo da je ubije.

I običaj kucanja čašama potiče iz tog vremena, a potekao je iz straha od trovanja koje je bilo česta metoda obračunavanja sa protivnicima.

Stari Rimljani su čaše jako udarali kako bi se tečnost prelila iz jedne u drugu i pomiješala, pa su tako bili sigurni da vino nije otrovano.

Stari Egipćani su izbjegavali da piju vino, jer su vjerovali da je to krv ljudi koji su poginuli izazivajući bogove, a time su objašnjavali neuračunljivo ponašanje poslije ispijanja.

Danas postoje i osobe koje imaju enofobiju – paničan strah od vina.

Ko ima avanturističkog duha, može da proba i kobrino vino iz Vijetnama. Ovo ekstremno piće je mješavina vina od pirinča i krvi kobre, a ponekad se u nju dodaje i srce ove zmije otrovnice, pišu Večernje novosti.

Podsjećamo i na dvije stvari koje sigurno znate: flaše ne bi trebalo držati uspravno, već položeno, kako se ne bi osušio čep. Vino je najbolje da se čuva u podrumu ili hladnoj ostavi, ali ne u frižideru.

 

Izvor: Večernje novosti