Veliki broj studija je pokazao da postoji čvrsta veza između radosnih osjećanja i slušanja muzike. Studija Univerziteta Mizuri pokazuje da kada ljudi slušaju muziku punu optimizma u periodu od dvije nedjelje, rezultati su i više nego jasni: slušanje muzike bez jasnog žanra može učiniti ljude srećnijim.

Istraživači sada pokušavaju da utvrde koja je najsrećnija pjesma. I možda su je već našli.

Neuropsihijatar Džejkob Džolij je stvorio formulu za srećnu pjesmu proučavanjem 126 pjesama koje su objavljene u posljednjih 50 godina. U toku istraživanja koje je obavila britanska elektronska kompanija Alba, Britancima je ponuđeno da izaberu pjesme koje ih čine srećnim.

Džolij je koristeći njihove odgovore ispitao pjesme koje imaju najviše bodova. Gledao je broj bitova u minuti, temu i analizirao je tekst pjesme.

Zaključci do kojih je došao mogu se pročitati na njegovom blogu.

Obrazac je vrlo jasan. Prosječan tempo srećne pjesme je nevjerovatno visok u odnosu na prosječnu pjesmu. Obično je tempo pjesme oko  118 bitova u minuti, a pjesma za dobro raspoloženje ima između 140 i 150 bitova u minuti.

Najsrećnija pjesma koja je dobila 2/3 glasova je pjesma grupe Queen – Don’t Stop Me Now, piše indy100.com.

Međutim korisnici se baš i nisu složili.

„Sve zemlje moraju da imaju svoju verziju srećne pjesme“, napisao je jedan.

Drugi korisnik je istakao da je studija obuhvatila samo 2000 učesnika i da to nije dovoljno kako bi se utvrdilo koja je najsrećnija pjesma na svijetu.

Pustićemo vas da sami odlučite da li vas glas Fredija Merkjurija ispunjava ekstazom.

Izvor: Nezavisne novine