Tajlandski glavni grad Bangkok na prvom je mjestu najposjećenijih gradova na svijetu, ispred Pariza i Londona, prema rezultatima istraživanja objavljenog u srijedu, 4. septembra.

Bangkok je najposjećeniji grad na svijetu četvrtu godinu zaredom s 22,8 miliona posjetitelja, prema godišnjem istraživanju koje provodi MasterCard.

Pariz i London na drugom su i trećem mjestu s oko 19,1 miliona dolazaka, a slijedi ih Dubai s 15,9 miliona.

Popis nastavljaju dva grada u jugoistočnoj Aziji, Singapur i Kuala Lumpur koji su zauzeli peto i šesto mjesto.
Prema istraživanju koje obuhvaća 200 gradova, u prvih deset svrstali su se još New York, Istanbul, japanska prijestolnica Tokio, te turski grad Antalija.
Broj međunarodnih posjetitelja u 200 gradova narastao je za 76 posto u zadnjih 10 godina.
Unatoč činjenici da je Bangkok više godina na vrhu popisa, tajlandski turizam bilježi blaži pad dolazaka što nije nevažno u zemlji u kojoj se turizmom ostvaruje 12 posto prihoda.
Slabiji privredni rast Kine uticao je na pad dolazaka kineskih turista u prvoj polovici godine. No, tu činjenicu djelomično je nadoknadio povećani broj indijskih turista.
Tajland očekuje oko dva miliona indijskih turista u 2019., predviđaju tajlandske turističke vlasti. S druge strane ocjenjuju da će Kina uvijek biti snažno turističko emitivno tržište.

S obzirom na to da manje od 10 posto kineske populacije ima putovnicu, potencijal kineskog tržišta neće nikada izblijediti“, rekao je izvršni direktor hotelske grupacije Minor Hotels, Dilip Rajakrier.

 

 

 

Izvor: Radio Sarajevo