Осим лијепих успомена, бројни туристи који посјете Требиње дивећи се нашој историји, архитектури, храни, музици желе да кући понесу још нешто карактеристично за овај град.

Погодили сте, ријеч је о сувенирима, чији назив потиче од француске ријечи „souvenir“ (сјећање). Гдје год да путујемо и који год град да обиђемо, једно је сигурно – потражићемо најближе сувенирнице како бисмо у тим „шареним сваштарама“ пажљиво одабрали поклон, којим ћемо изненадити најближе који нас нестрпљиво чекају код куће. У жељи да сазнамо шта туристи најчешће купују у требињским продавницама сувенира, обишли смо неколико радњи и штандова.

Већ десет година у малој сувенирници у срцу Старог града изложени су уникатни радови академског сликара Дражена Милића. По завршетку Академије ликовних умјетности у Требињу, одлучио се да креативне идеје преточи у озбиљан пројекат. Производи изложени у његовој радњи маме уздахе случајних пролазника, који не могу, а да не сврате у овај кутак у којем сваки сувенир прича причу за себе.

„Странци, а нарочито Руси највише препознају да је ријеч о ручним умјетничким предметима. Руси најчешће купују тањире, Италијани лампе и свјећњаке, посјетиоци из Кореје шоље.“ – рекао је Милић за наш портал.

Осмијех на лицима туриста, како каже Дражен, најчешће измаме свијећњаци у облику херцеговачке куће, као и у облику сове и маце, чија израда најдуже траје. Ипак, да цијена игра значајну улогу приликом куповине сувенира свједочи податак да су најпродаванији производи у сувенирници – магнети, који се могу купити по знатно нижим цијенама у односу на остали изложени асортиман.

„Имамо разноврсне облике и намјене магнета. Најчешће се купују они са сликом неког препознатљивог обиљежја града, са мотивима Требишњице, Старог града, Херцеговачке Грачанице“– истакао је Милић и додао да се радује, што ће се ових дана сусрести са туристима из Београда, будући да учествује на јубиларном 40. Међународном сајму туризма.

Путници намјерници, жељни да осјете арому чувених херцеговачких производа, како сазнајемо, упуте се и пут „Херцеговачке куће“ у Дучићевој улици, па у домаћинској атмосфери бирају и купују производе, који касније красе полице у њиховим домовима. О производима које туристи најчешће купују у овом објекту, разговарали смо са директором Аграрног фонда града Требиња Веселином Дутином.

„Ако морамо да издвојимо најпродаваније производе, међу топ три свакако бисмо уврстили: мед, сир из уља и незаобилазна херцеговачка вина“ – рекао је Дутина и додао да сви производи имају своје купце на тржишту, а продају се, скоро па подједнако у зависности од дана.

Туристима је, у периоду туристичке сезоне, на располагању преко 400 артикала, почевши од меда,сира,ликера, вина, џемова, сока од шипка, као и комплетног слатког, сланог и киселог програма производа који се праве за зимницу. Странци се позитивно изненаде укусом херцеговачког пршута, сира шкрипавца, сира из уља, те сира из мјеха. Поједини туристи купују производе који нису аутентични за Требиње као што је: димљени шаран у уљу, програм бијелог лука из Љубиња, купиново вино, сирће дивљих јабука. Припадницама љепшег пола интересантан је програм домаће козметике, који захваљујући лијепом паковању могу даровати.
На питање из којих земаља долази највећи број туриста – одговор је тежак. Има их, кажу, од свуда помало.

„Има туриста из свих крајева свијета. Имали смо посјете туриста из Европе, Азије, Америке. Морамо издвојити и туристе из Србије, Херцеговце који живе горе. Посјећују нас и људи из Дубровника, Херцег Новог, Бококоторског залива, који се овдје снабдијевају специфичним производима које није могуће купити у маркетима” – подвукао је Дутина.

У жељи да сазнамо које, осим поменутих сувенира, купују туристи који се задесе у граду на обалама Требишњице, пут нас је нанио у књижару „Видослав“ Св.Данила Хумског, у чијем простору је изложена широка палета сувенира. Запосленик ове књижаре, Данило Ковач истиче како су најпродаванији вјерски сувенири.

„Туристи најчешће купују мање иконе које су погодније ради транспорта и самог паковања. Послије икона, доста се купују макете цркава и манастира у Херцеговини, од Завале, Тврдоша, Херцеговачке Грачанице. Странци мање купују иконе веће величне. Њих углавном локално становништво купује за своје потребе“ – казао је Ковач.

Према његовим ријечима, иконе осликане на камену, макете црквава израђене од каменчића и бројанице са низаним каменом предњаче међу сувенирима који изазивају пажњу туриста, који се лако лате новчаника, одушевљени уникатним производима које израђују Херцеговци.

Посебан кутак заузима сталак са шољама, које према ријечима продавца иду као алва, а на њима су иштампани маштовити натписи попут: “100% Херцеговка“, „10 црногорских заповјести“, „Најбољој сестри на свијету“. Тик до њих, налазе се шоље са грбовима Републике Српске, Босне и Херцеговине, али и „вјечитих ривала“ – фудбалских клубова „Црвене звезде“ и „Партизана“, које најчешће купују млађе генерације.

На градском тргу, током зимских мјесеци, испред штанда Љиљане и Сање Петраковић окупили би се туристи жељни да виде, додирну и осјете под својом руком неке од уникатних одјевних предмета, које оне израђују већ двадесетак година.

„Зими највише купују плетене одјевне комаде, као што су: плетени шешири, прслуци, огртачи, тунике у разним бојама. Љети се најбоље продају хаљине, сукње “циганке”; сукње на волане. Људи са стране траже памук и вискозу, квалитетне, природне материјале“ – закључује Љиљана и додаје да су на њиховом штанду ове зиме пазарили Турци, Грци, Корејци, Французи, Њемци. Оно што је интересантно споменути јесте да за поклон најчешће купују плетене пепице, један од симбола Херцеговине, које људи из иностранства називају “socks”.

Данашњим обиласком дошли смо до закључка да се странцима сувенири Требиња допадају, што најбоље потврђује куповина која расте из године у годину, а онима који их осмишљавају и израђују преостаје да их непрекидно обогаћују новим, аутентичним детаљима који подсјећају на Херцеговину.

 

Ј.Д. /Херцеговина Промо, фебруар 2018.