Пљескавице, ћевапчићи, гурманлуци са роштиља, шопска салата, печене паприке, пиво… Уобичајени мени српских ресторана. Само што се ова јела однедавно служе усред Јужне Кореје, у Сеулу! Београђанин Новак Мандић је (32), са групом младих из Србије, у делу Сеула који важи за најинтернационалнији, Итеван, отворио једини ресторан српске кухиње у овом делу Азије, који носи назив српске престонице.

„Београд“ је у последње две године постао својеврсна амбасада Србије у Јужној Кореји. Осим што уживају у укусној и „необичној“ храни, месу са роштиља какво раније нису пробали, српском кајмаку, јогурту, ајвару, сланиници и нашем хлебу, Корејци у овом ресторану могу да упознају и српску културу.

– Стално се трудимо да промовишемо нашу земљу, да је представимо Корејцима кроз храну, музику и наш језик, као и да их позовемо да нас посете и науче нешто о овом делу света – каже Новак за „Новости“. – Имамо слике Београда, мапу Србије, књиге и брошуре о нашој земљи, а цео простор је опремљен тако да асоцира на српску кафану. Углавном слушамо наше радио-станице.

Екипу која ради у ресторану не чине само Срби. Шеф кухиње је Игор из Младеновца, његов помоћник Стефан (28), а део кулинарског тима чини и неколико Корејаца, док је састав конобара интернационалан.

– У Сеул сам дошао вођен авантуристичким духом и жељом да упознам Азију и источњачку културу – каже наш саговорник. – После светског првенства у фудбалу у Јужноафричкој Републици решио сам да се не вратим у Београд, већ да наставим своје азијско искуство у Кореји. Најпре сам предавао енглески језик, а затим сам, инспирисан фудбалом, отворио дечју фудбалску академију на енглеском, која је прерасла у једну од највећих у Сеулу.

____________________________________________________________________

ШТАПИЋИ УМЕСТО ВИЉУШКЕ
– Недавно нам је у ресторан дошао пар који је био збуњен што смо им сервирали јело уз виљушку и нож, па су тражили да им донесемо штапиће – прича Новак.
– Морали смо да им објаснимо да ће штапићима тешко моћи да једу пљескавицу или пуњено бело месо и да их ми у Србији никада не користимо. Ипак, нама је увек најзанимљивије када дођу корејски студенти који уче српски језик па покушају да разговарају с нама. Увек се много постиде и почну да мешају све могуће падеже, па буде баш симпатично.
_____________________________________________________________________

За Новаком, дошао је и његов најбољи пријатељ, Немања Милић, с којим је основао фирму „Српски пирати“. Решили су да се опробају у туризму, па су прво отворили хостел SP Guesthousе, а затим и други Itaewon Inn. На крају и ресторан „Београд“, који је дошао као логичан корак, јер имали су где да живе, само је још недостајало место где ће уживати у укусима дома, хиљадама километара далеко од Србије. Још десетак младих људи из наше земље у наредне три године придружило се Новакову у идеји да граде своје снове у Јужној Кореји.

– На менију су ћевапи, мешано месо, роловано бело, пуњено бело, пљескавица, шопска салата, печене паприке са луком, а домаћи хлеб и кифлице припремамо сваки дан у нашим пећницама – прича Новак. – Све што иначе срећемо у готово свакој српској кафани сврстали смо у наш мени.

А Корејци, како каже, воле све да испробају, али најредовнији гости најчешће бирају ћевапе и пуњено бело месо уз салату од печених паприка. Веће групе бирају наше чувено мешано месо. Многи се, међутим, враћају због хлеба, јер је он у Кореји својеврсна атракција, специфична намирница на коју никако нису навикли и чак не знају да ли се једе уз ручак, пре њега, или после. Они уместо хлеба углавном једу пиринач.

– Гости су разноврсни, највише нам долазе Корејци, али има пуно и странаца који овде раде или су у пролазу – прича наш саговорник. – Странцима укус нашег роштиља углавном прија и сви који дођу углавном се враћају, док Корејци умеју да прокоментаришу као да је сланије него што су навикли. Ипак, уз пиво, признају, добро иде.

Шеф кухиње Игор

 

ПОПУСТ ЗА СРБЕ

– Посебно нас радује што нам готово сваке недеље дођу и гости из Србије – каже Новак. – Још нам чешће навраћају путници са разних крајева Балкана. Ту су и наши људи који живе и раде у иностранству и који се одушеве када схвате да ће у Сеулу јести ћевапе, које ко зна откад нису окусили. А да се зна, сви наши људи који се запуте у Сеул имају 50 одсто попуста на смештај у нашим хостелима.

 

Извор: Вечерње новости

Facebook komentari

komentar