Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“ биће свечано отворена у суботу, 10. септембра, у београдском „Сава центру“, а манифестацију која промовише културне, привредне и друге потенцијале Српске за шест дана трајања у прилици ће бити да виде становници 15 градова широм Србије.

Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, које је четврту годину заредом и организатор манифестације, најавио је на конференцији за новинаре да ће „Дане Српске у Србији“ отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик, док ће манифестацију благословити Његова светост патријарх српски Иринеј.
Он је нагласио да постоји начелна сагласност из кабинета предсједника Србије Томислава Николића да ће он присуствовати отварању, које је предвиђено за 20.00 часова, али да његов долазак није потврђен.

Цицовић је најавио да ће званичном отварању претходити Отварање штанда Туристичке организације Републике Српске у Кнез Михајловој у 12.00 часова док је за 14.00 часова предвиђен разговор премијера Републике Српске Жељке Цвијановић са страним инвеститорима у вили Републике Српске.

Према његовим ријечима, овогодишњи програм је најамбициознији до сада, а овогодишња очекивања од манифестације су „оправдано велика“.

„Имамо 23 програма и 42 извођења у 15 градова. Прошле године смо се представили у шест градова. Мислим да ћемо на најбољи начин до сада да представимо жнас, са оне, нама са ове стране Дринеж“, рекао је Цицовић и указао да вјерује да ће манифестација дати значајан допринос јединству и саборности српског народа који живи на различитим обалама.

Умјетнички руководилац програма и Етно групе „Траг“ Валентина Милекић истакла је да очекује да ће се у „Сава центру“ за отварање манифестације „тражити карта више“ и да ће се Републике Српска кроз разне облике стваралаштва на најбољи начин представити у матици.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић поручио је да се нада да ће бити пуне хала Народног позоришта „Тоша Јовановић“ у Зрењанину гдје ће глумци из Бањалуке премијерно 11. септембра одиграти представу „Посљедња пјесма“ и хала Народног позоришта у Нишу, гдје ће 15. септембра бити први пут постављена представа „Синови умиру први“.

Он је нагласио да је ствараоцима из Републике Српске част и задовољство да могу дио свог умијећа да покажу у Србији.

Помоћник директора „Сава центра“ за културу Вук Жугић рекао је да је задивљен енергијом који су исказали организатори Манифестације „Дани Српске у Србији“ и додао да вјерује да ће сарадња са ансамблима који наступају на вечери отварања 20. септембра и са самим Представништвом Републике Српске у Србији бити успјешно настављена.

 

Извор: Срна