Tradicionalna manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ biće svečano otvorena u subotu, 10. septembra, u beogradskom „Sava centru“, a manifestaciju koja promoviše kulturne, privredne i druge potencijale Srpske za šest dana trajanja u prilici će biti da vide stanovnici 15 gradova širom Srbije.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je četvrtu godinu zaredom i organizator manifestacije, najavio je na konferenciji za novinare da će „Dane Srpske u Srbiji“ otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok će manifestaciju blagosloviti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.
On je naglasio da postoji načelna saglasnost iz kabineta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da će on prisustvovati otvaranju, koje je predviđeno za 20.00 časova, ali da njegov dolazak nije potvrđen.

Cicović je najavio da će zvaničnom otvaranju prethoditi Otvaranje štanda Turističke organizacije Republike Srpske u Knez Mihajlovoj u 12.00 časova dok je za 14.00 časova predviđen razgovor premijera Republike Srpske Željke Cvijanović sa stranim investitorima u vili Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji program je najambiciozniji do sada, a ovogodišnja očekivanja od manifestacije su „opravdano velika“.

„Imamo 23 programa i 42 izvođenja u 15 gradova. Prošle godine smo se predstavili u šest gradova. Mislim da ćemo na najbolji način do sada da predstavimo žnas, sa one, nama sa ove strane Drinež“, rekao je Cicović i ukazao da vjeruje da će manifestacija dati značajan doprinos jedinstvu i sabornosti srpskog naroda koji živi na različitim obalama.

Umjetnički rukovodilac programa i Etno grupe „Trag“ Valentina Milekić istakla je da očekuje da će se u „Sava centru“ za otvaranje manifestacije „tražiti karta više“ i da će se Republike Srpska kroz razne oblike stvaralaštva na najbolji način predstaviti u matici.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković poručio je da se nada da će biti pune hala Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu gdje će glumci iz Banjaluke premijerno 11. septembra odigrati predstavu „Posljednja pjesma“ i hala Narodnog pozorišta u Nišu, gdje će 15. septembra biti prvi put postavljena predstava „Sinovi umiru prvi“.

On je naglasio da je stvaraocima iz Republike Srpske čast i zadovoljstvo da mogu dio svog umijeća da pokažu u Srbiji.

Pomoćnik direktora „Sava centra“ za kulturu Vuk Žugić rekao je da je zadivljen energijom koji su iskazali organizatori Manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ i dodao da vjeruje da će saradnja sa ansamblima koji nastupaju na večeri otvaranja 20. septembra i sa samim Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji biti uspješno nastavljena.

 

Izvor: Srna