Poznata srpska glumica Svetlana Bojković otvorila je sinoć u Mostaru 95. „Šantićeve večeri poezije“, koje će trajati do 29. septembra.
„Izuzetna mi je čast otvoriti `Šantićeve večeri poezije`, jer jako volim i tog divnog pjesnika i Mostar“, rekla je Bojkovićeva, koja je svojim poetsko scenskim izvedbama oduševila veliki broj publike u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Predsjednik Gradskog odbora „Prosvjete“ u Mostaru Branislav Rajković na otvaranju se prisjetio slavnog doba ovog grada u kojem je stvarao Aleksa Šantić i kada su tu zajedno pjevali „Gusle“, „Hrvoje“ i „Gajret“.

„Evo skoro prođe cijeli vijek od tog slavnog doba Mostara, koga se svi sa sjetom u mislima sjećamo. Sjećamo se i prijeratnog Mostara. Ali, evo večeri koje će imati razloga da se sjeća neko iz budućnosti“, rekao je Rajković.

On je najavio nastup pjevačke grupe „Gusle“ i klape „Hrvoje“ koji su se poslije cijelog vijeka našli na istoj bini, kao i „Mostarskih kiša“. Tako je Šantiću u čast pjevao cijeli Mostar.

Učenica „Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture“ Nataša Milošević pročitala je najljepše pismo na svijetu sa kojim je pobijedila na konkursu, koji organizuju Svjetski poštanski savez i Unesko.

Ova učenica sedmog razreda Osnovne škole „Petar Bakula“ iz Mostara nagrađena je ove godine u konkurenciji 1,5 milion djece i mladih iz cijelog svijeta.

„Pismo violini“ Nataša je pročitala uz violinsku pratnju Marije Marković, profesorice u Muzičkoj školi „Sveti Roman Melod“ u Nevesinju.

Predsjednik mostarskog Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva „Gusle“ Radislav Tubić izrazio je nadu da će najmlađi članovi „Prosvjete“ i „Gusala“ organizovati još bolje „Šantićeve večeri“.

Na otvaranju „Šantićevih večeri poezije“ bio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, predstavnici diplomatskog kora i kulturnih institucija.

„Šantićeve večeri poezije“ organizuju Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i SPKUD „Gusle“ iz Mostara.

Izvor: Srna, Foto: google.com