Da li ste znali da je „Petak 13.“ istorijski datum i da se desio 1307. godine? Tada se dogodio veliki „mistični“ pokolj vitezova templara, poznatih po velikom crvenom krstu na poprsju bijelih tunika, koje je naredio papa Klement peti.
Vitezovi Templari, koji su se zapravo zvali „Red siromašnih vitezova Hrista i Solomonovog hrama“, bili su jedan od najbogatijih i najmoćnijih vojnih redova zapadnog Hrišćanstva. Osnovao ih je u Jerusalimu 1118. Hugo de Pejens radi odbrane kasno-rimskog, Solomonovog hrama u Jerusalimu u koji je Hrist ulazio, a potom su postali i „dobrotovorna fondacija“, kojima su mnogi ugledni, zapadni Evropejci davali novac za odbranu Svete zemlje od nevjernika i prohod hodočasnika ka njoj. Kad se završio Prvi krstaški rat, Templare je pod svoje preuzela Katolička crkva, zvanično 1129. godine, i tad postaju „udarna pesnica“ hrišćanstva prema muslimanima i „nevjernicima“ svih boja, koje su masovno pljačkali.
Papa im je zatim dao punomoć da u njegovo ime skupljaju poreze po Evropi i Svetoj zemlji, kao i izuzetak od svih „zemaljskih“ zakona, tako da su se ubrzo veoma obogatili. Oni koji nisu ratovali, bavili su se ekonomijom pod znakom Crvenog krsta i zaslužni su za stvaranje prvog bankarskog sistema i mnogih utvrđenja po Evropi i Izraelu. Kod njih su se zaduživali kraljevi i velikodostojnici sa velikom kamatom, hipotekom i čak su jednom držali ključeve od Kastilje, te su i pape počele da zaziru od njih. Zato su 1307. papa Clement V, koji je živio u Francuskoj i kralj Filip Lepi, koji je kod Templara bio prezadužen, odlučili da ih smaknu.
Pred zoru, u petak 13. oktobra na dan pomračenja mjeseca, za koji su unaprijed znali, poslali su desetine plaćenih ubica u kuće značajnih templara da ih prekolju na spavanju. Nagli nestanak tolikog broja ljudi objašnjen je dolaskom užasnog demona, koji ih je ubio iznutra zbog njihove zelenaške pohlepe i nezajažljivosti, što je ostavilo veliki uticaj na sve koji su za to čuli.
Vremenom i prepričavanjem se izgubila nit ove priče, koju većina nije ni znala, a ostao je jezivi strah od petka 13-og, u kome demoni iznutra dolaze po „svoje“.
Izvor: Vodič za život