‘Никада не отиђите у кревет љутити’ и ‘Смијех је најбољи лијек’ неки су од савјета који наводно гарантују сретну и стабилну везу. Али дјелују ли заиста? Стручњак за брак који се 40 година бави проучавањем веза, тврди да је пронашао формулу за љубав која ће трајати заувијек.

 

Формула љубавне среће лежи у омјеру 5:1. Барем тако тврди др. Џон Готман, свјетски славан стручњак за брак и професор психологије на Универзитету у Вашингтону.

Наиме, проучавајући четири деценије љубавне везе Готман је дошао до закључка да тајна сретног брака лежи у томе да на сваку негативну интеракцију с партнером имате пет позитивних интеракција. Др. Готман који је написао бројне књиге на тему брака, свој откриће назива ‘теоријом равнотеже’ у вези.

“Све док је у вези пет пута више позитивних интеракција између партнера у омјеру с негативним интеракцијама, вези има велике шансе да буде стабилна”, каже Готтман. Позитивне интеракције могу бити ситнице попут осмијеха и заједничког смијеха, постављања питања и изјављивања љубави, док се под негативним интеракцијама подразумијевају ствари попут свађа и критиковања.

“Ако направите нешто негативно чиме можете повриједити партнерове осјећаје, морате му се одужити с пет позитивних ствари. Закључак је да иако је за стабилност везе потребна мала количина негативности, позитивност је оно што одржава љубав”, објашњава Готман те савјетује парове да број позитивних интеракција, између осталог, повећају с практиковањем захвалности.

“Партнери би си свакодневно требали исказивати захвалност и поштовање, на које током времена понекад заборавимо’, закључује др. Џон Готман

 

Извор: Независне новине