U Trebinju je sinoć formirano Udruženje građana i privrede Hercegovine koje okuplja 110 članova.

Predsjednik Skupštine je Rodoljub Drašković, predsjednik koncerna „Swisslion“, dok je predsjednik Upravnog odbora Luka Petrović, v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede“ RS.

Drašković je rekao da je cilj Udruženja integracija znanja, pameti, ljudskih resursa, iskustva i privrednih potencijala, a sve na dobro Hercegovine i njenih stanovnika.

-Ima prostora za dalja ulaganja u ovu regiju, od proizvodnje zdrave hrane, turizma, različtih grana industrije, poljoprivrede. Moramo se izboriti za regionalno porijeklo organske hrane i vina. Ostvarili smo ideju koja postoji tri godine, a od septembra ćemo raditi na realizaciji akcionih programa razvoja Hercegovine- istakao je Drašković.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana i privrede Hercegovine Luka Petrović je naveo da je Udruženje prije svega orjentisano na korištenju potencijala koji do sada nisu bili dovoljno iskorišteni.

-Cilj je korištenje prirodnih i privrednih resursa, povratak ljudi u Hercegovinu i potrebna sinergija kako bi ova regija bila snažnija. Imamo ima dosta neiskorištenih mogućnosti, poput proizvodnje organske hrane, turizma koji nas je snašao, a i u energetici ima neiskorištenih potencijala- kazao je Petrović.

On je dodao da je Udrueženje otvoreno za sve, bez obzira na mjesto prebivališta, a koji imaju ideje i žele ih realizovati, kako bi se djeca rađala u srećnijoj i stabilnijoj Hercegovini.

Izvor: Srna