Košarkaši Srbije uspjeli su da izbore finale na Evrobasketu i osvoje medalju.

Oni su u polufinalu savladali Rusiju rezultatom 87:79 nakon dramatične završnice.

Srpski košarkaši su odlično ušli u meč i poveli sa 5:0. Međutim Rusi su se ubrzo vratili i poveli sa pola koša, ali onda izabranici Aleksandra Đorđevića ponovo prelaze u vođstvo koje čuvaju do kraja četvrtine.

U drugu dionicu Orlovi su ušli sa pet poena viška. Tamo su odlično igrali i konstantno uvećavali prednost koja je u jednom momentu iznosila +16. Rusi su do poluvremena malo smanjili pa su u treću dionicu ušli sa 14 poena zaostatka.

Velika borba viđena je u trećoj četvrtini. Rusi su polovinom perioda počeli da smanjuju zaostatak da bi pred posljednjih deset minuta Srbi imali devet poena prednosti.

Polovinom posljednjeg perioda razlika je iznosila samo četiri poena u korist Srbije, ali su se onda Orlovi vratili na +10.

Ipak Rusi ponovo smanjuju razliku na četiri poena na oko dva minuta do kraja i donose neizvjesnu završnicu meča. Bogdanović ponovo pogađa trojku kad je bila najpotrebnija minut i po prije kraja i donosi Srbiji prednost od 7 poena, rusi su smanjili na pet poena, da bi Bogdanović solo-prodorom vratio na sedam.

Lučić je nešto kasnije imao priliku da poveća prednost, ali je promašio oba slobodna bacanja. Šved to kažnjava trojkom u narednom napadu.

Milosavljević onda pogađa oba slobodna, a Šved maša trojku da bi osam sekundi prije kraja pobjeda i medalja bila obezbjeđena sa linije za slobodna bacanja.

Izvor: Nezavisne novine