Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da će kandidovati dva projekta za finansiranje donatorskim sredstvima Vlade Srbije u sklopu pomoći lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

– Imamo završen projekat za izgradnju ulica u bivšem vojnom logoru gdje je počela gradnja nove četvrti. Tamo je izgrađen veliki tržni centar, u toku je gradnja stambene zgrade i na toj lokaciji biće otvorena potpuno nova stambeno-poslovna zona. Počela je izgradnja Ulice 9. januara koja će biti povezana sa ulicom koja vodi ka kružnom toku – izjavio je Avdalović Srni.

Prema njegovim riječima,sa tom ulicom biće povezan niz manjih ulica za čiju izgradnju je neophodno oko milion maraka, dok će gradnja Ulice 9. januara koštati oko 400.000 evra.

Avdalović kaže da se drugi projekat odnosi na energetsku efikasnost starog doma vojske.

– U toj zgradi su smještene Muzička škola, Biblioteka i Gradska galerija. Taj projekat, čija je izrada u toku, vrijedan je između 200.000 i 300.000 maraka – napomenuo je Avdalović.

On je podsjetio da je Vlada Srbije prošle godine izdvojila 150.000 evra za obnovu Doma kulture „Nebojša Glogovac“ u Nevesinju, a potpuno renoviranje ove ustanove Vlada Republike Srpske je podržala sa 250.000 КM.

I Bileća će za donaciju Vlade Srbije kandidovati pet projekata.

Prioritetni projekat jeste nabavka cisterne za fekalije koja bi funkcionisala u okviru preduzeća “Prečistač otpadnih voda” u Bileći, rekao je Srni menadžer ove opštine Mihajlo Vujović, i dodao da je drugi projekat sa kojim će Bileća konkurisati izgradnja legat kuće bilećkim oskarovcima Karlu Maldenu i Dušanu Vukotiću.

Vujović je dodao i da postoji opravdana potreba za renoviranjem zgrade Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović”, što bi bio treći projekat sa kojim bi Bileća konkurisala za donaciju od Srbije.

Ispitivanje nalazišta kamena u okolini Bileće i alternativnog izvora vodosnabdijevanja na planini Baba još su dva projekta sa kojima će Bileća konkurisati za donaciju Vlade Srbije, zaključio je na kraju Vujović.

Izvor: Radio Nevesinje, HP