Poljoprivredna služba opštine Nevesinje uputila je javni poziv zainteresovanim voćarima da  se prijave za nabavku sadnog materijala koji bi se sufinansirao iz opštinskog budžeta. Interesovanje je veliko i nevesinjski poljoprivrednici su već iskazali potrebu za oko 4.000 sadnica, najviše šljive.

V. d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić kaže da će sadni materijal biti nabavljen iz Instituta za voćarstvo u Čačku  koji fitopatološkim i ostalim kontrolnim nalazima garantuje vrhunski kvalitet, prenosi portal Radio Nevesinja.

Bratić naglašava da će opština Nevesinje subvencionisati nabavku sadnica u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za podizanje voćnih zasada. Sredstva za subvencije biće planirana u budžetu za narednu godinu.

Prema podacima Opštinskog odjeljenja za privredu u Nevesinju ima oko 67.000 stabala voća, najviše šljive i jabuke. Procijenjeni prinos u prošloj godini iznosio je oko 90 tona i uglavnom je korišten za vlastite potrebe poljoprivrednih proizvođača.

 

Izvor: Radio Nevesinje