Da li ste bili u prilici da započnete vezu sa pažljivom osobom koja je posle nekog vremena počela da vas „guši“? Možda ste bili žrtva „ljubavnog bombardovanja“ („love bombinga“).

U pitanju je zavodljiva taktika pri kojoj manipulativna osoba pokušava da kontroliše svog partnera „bobardujući“ ga.

Kako objašnjava psihijatar Dejl Arčer, obično se dešava da jedan partner pokušava da utiče na drugog pružajući mu pažnju, poklone, obećanja i naklonost.

Kako se stvari odvijaju brzo, partner žrtva ne uspeva da primeti ništa neobično jer po strani ostavlja sve osećaje sumnje zarad zaljubljenosti, što joj ostavlja malo prostora da proceni da li se radi o istini ili manipulaciji, posebno onda kada je uticaj konstantan.

Žrtva postaje poluzavisna od predatora, koji je često narcis ili sociopata.

„Reč je o psihološkom zlostavljanju partnera, kada jedna osoba namerno manipuliše drugom i koristi njenu slabost ili nesigutnost.“

Profesor sa psihijatrije i biologije na Kalifornijskom Univerzitetu Džo Pjer objasnio je da narcisoidne osobe obično izgledaju atraktivno zbog visokog samopouzdanja i ambicija, piše „Njujork post“.

„Kada je reč o odabiru partnera, narcisoidnost se često smatra poželjnom karakteristikom. Stvar je u tome što je narcisoidnost komplikovana konstrukcija koja obuhvata aspekte koji su alternativno adaptivni i potencijalno destruktivni, s tim da često i koegzistiraju u istoj osobi.“

 

Izvor: B92