Premijerka Novog Zelanda je trudna. U 2018. godini to je još uvijek velika stvar.

Jacinda Ardern, koja je postala premijerka u oktobru, objavila je da će svoje prvo dijete roditi u junu. Ona je prva liderka koja će roditi dijete tokom svog mandata još od premijerke Pakistana Benazir Bhutto 1990. godine.

Bhutto, na koju je izvršen atentat 2008. godine, rodila je svoju ćerku Bakhtawar u januaru 1990. godine kada je bila premijerka. Rodila je još jedno dijete tokom predizborne kampanje 1988. godine. Ona je tada izjavila za BBC da je dugogodišnji neprijatelj njene porodice, predsjednik i general Zia ul-Haq, raspisao prve demokratske izbore u Pakistanu od 1977. godine pošto je saznao da je trudna, “misleći da trudnica ne može voditi kampanju, a ja sam mogla i to sam i učinila i pobijedila sam, tako da sam pobila to mišljenje.”

Zia je zakazao izbore za sredinu novembra te godine, isti mjesec kada je Bhuto trebalo da se porodi. Njen sin Bilawal rođen je prije vremena u septembru. Njena stranka je pobijedila na izborima, a ona je postala prva žena na čelu većinski muslimanske države.

Dok je Ardern objavila vijest o svojoj trudnoći na društvenim mrežama, Bhutto je svoju drugu trudnoću 1990. godine držala u tajnosti. Jedan od članova njenog kabineta u to vrijeme, Javed Jabbar, opisao je njenu trudnoću u nedavno snimljenom BBC-jevom serijalu o ubistvu Bhutto:

“Nositi dijete, biti trudna i držati to u tajnosti, u strogoj tajnosti, i da niko od nas u kabinetu zaista nije znao da premijerka treba da se porodi, a onda odjednom saznamo da ona nije samo donijela na svijet demokratiju već i bebu.”

Bhutto je bila izložena kritikama zbog trudnoće. Syeda Abida Hussain, lider opozicije nazvao je Bhutto pohlepnom jer je htjela da ima i “majčinstvo, domaćinstvo, glamur i potpunu odgovornost” , umjesto da se žrtvuje za svoju zemlju kao što se traži od lidera.

Bhutto je rodila i svoje treće dijete, Aseefa, 1993. godine.

Trudnoća premijerke Ardern ukazuje na dva trenda: mlađe lidere i majčinstvo u kasnijoj dobi. Većina liderki u prošlosti na vlast su dolazile tek u svojim pedesetim ili šezdesetim godinama nakon što su rodile djecu u mlađoj dobi. Kao i Bhutto, i Ardern je u kasnim tridesetim.

Na vijest o trudnoći premijerke Ardern, novozelandski političari uputili su svoje čestitke premijerki koja je rekla da namjerava ostati u potpunosti dostupna tokom šest sedmica porodiljskog odsustva, tokom kojeg će njen zamjenik Winston Peters privremeno obavljati dužnosti premijera. “Mislim da je pošteno reći da će ovo malo „odgajati selo“, ali mi smo veoma uzbuđeni,” kazala je premijerka.

Dok su na Novom Zelandu mnogo naklonjeniji političarima s bebama—predsjedavajući Trevor Mallard je brinuo o bebama zastupnica dok su one učestvovale u debatama— žene u drugim državama nalaze se u mnogo težoj situaciji. U Japanu, zastupnica u pokrajini Kumamoto, Yuka Ogata, dobila je zvaničnu opomenu jer je donijela bebu na skupštinsko zasjedanje prošle godine.

 

Izvor: qz.com ; Prevod: 6yka.com/M.P.