Prije 45 godina grupa Bijelo dugme objavila je prvi studijski album pod nazivom “Kad bih bio bijelo dugme”. Nesvakidašnji omot za bivšu Jugoslaviju privukao je veliku pažnju.

Sarajevski slikar Dragan S. Stefanović je bio jedan od prvih dizajnera omota na prostorima bivše Jugoslavije. Prvi projekat je bio ozloglašeni omot za prvi album najpopularnije jugoslovenske rok grupe svih vremena.

Stefanović je bio prijatelj iz djetinjstva Gorana Bregovića, pa su već sarađivali za kreiranje plakata za njegovu grupu „Beštije“.

Početkom sedamdesetih angažuju ga grupe „Ambasadori“ i „Indeksi“ i kasnije postaje poznat poslije čuvenog omota na kome su ženske grudi.

Legenda kaže da su stariji Beograđani masovno ulazili u beogradsku knjižaru „Kultura“ gdje se ploča prodavala i negodovali prodavcima sa rečima „A kakva vam je ovo kultura u izlogu?“, dok je Stefanović u više intervjua prepričavao anegdotu u kojoj ga je momak djevojke sa omota jurio po Radio Sarajevu samo da bi ga izvukao napolje, pitao da li poznaje njegovu djevojku i da li je istina da se ona slikala za omot. Pošto mu je Stefanović rekao da je to ona, momak joj je udario šamar i zahvalio se.

Sveopšte ludilo i zgražavanje je pomoglo Stefanoviću da nastavi sa dizajniranjem, pa je nastavio sa radom sa Korni grupom za album “Mrtvo more“ i jedan od prvih primjera pop arta u jugoslovenskoj diskografiji, omot za album „Time II“ istoimene grupe.

Stefanović je bio doslijedan u erotizaciji albuma radeći ih upravo ili u maniru pop arta ili slikarskog detalja. Veliki uspjeh je postigao i sa drugim omotom za Bijelo dugme „Šta bi dao na mom mjestu“ na kome je bila ženska zadnjica dok je omot za „Bitangu i princezu“ – koji je trebalo da predstavlja udarac ženske noge u štiklama u međunožje muškarca u bijelom odelu – cenzurisan od strane Jugotona.

Pričalo se da su bendovi prvo puštali demo snimke Stefanoviću kako bi dobio inspiraciju, a onda, pošto je bio poznat po dugačkom i samotnjačkom radu, čekali da završi omot prije nego što krenu sa finalnim miksom albuma.

 

 

 

 

Izvor: noviglas.info