Oktobar obojen u roze, u zemljama širom svijeta obilježava se kao mjesec borbe protiv raka dojke. Na ovaj način nastoji se skrenuti pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svijetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko pola miliona oboljelih i umre. Od ukupnog broja novooboljelih žena u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 65 godina.

Oko 1400 žena u BiH svake godine oboli od karcinoma dojke, a oko 550-650 umre.
Rizik da od raka dojke oboli u toku života ima svaka osma žena. Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasljedna predispozicija, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje djece ili rađanje djece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje djece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. Na neke rizikofaktore se ne može uticati, ali postoje rizikofaktori koji se mogu spriječiti.

Stručnjaci savjetuju samopregled dojki jednom nedeljno, preventivni klinički pregled jednom godišnje, ultrazvučni pregled dojki po preporuci ljekara, mamografija do 50. godine jednom, nakon 50. svako druge godine.

 

D.T. / HP, oktobar 2016.