У утакмици првог кола А групе олимпијског турнира у Рио де Жанеиру, мушка кошаркашка репрезентација Србије победила је селекцију Венецуеле са 86:62 (18:14, 26:9, 24:18, 18:21).

Била је то на неки начин историјска победа наших кошаркаша, који су одиграли прву утакмицу на Олимпијским играма откако се Србија осамосталила, пошто нисмо успевали да се квалификујемо за игре у Пекингу и Лондону.

У утакмици коју је морала да добије, наша селекција је приказала добру и сигурну игру. Ни у једном тренутку није дозвољено аутсајдеру да евентуално запрети и закомпликује сусрет и селектор Саша Ђорђевић може да буде задовољан, пре свега приступом својих изабраника.

У првој четвртини кошаркаши Венецуеле су колико-толко успевали да одржавају прикључак, а када су у других десет минута српски кошаркаши заиграли максимално концентрисано и агресивно у одбрани, видела се велика разлика у квалитету.

На одмор се отишло са предношчу нашег тима од 21 поен разлике, чиме је утакмица била решена, па у наставку није имало потребе да се форсира и ризикују повреде.

У последњој четвртини Ђорђевић је честим изменама чувао свежину играча, што су играчи Венецуеле искористили да делимично ублаже пораз.

У другом колу репрезентација Србије ће понедељак играти против Аустралије, која је на старту направила велико изненађење победивши Француску са убедљивих 87:66. У трећој утакмици у нашој групи Сједињене Државе су очекивано лако савладале Кину са 119:62.

Србија: Теодосић 5, Симоновић 6, Богдановић 19, Марковић 2, Калинић, Недовић 7, Бирчевић 6, Радуљица 18, Јокић 4, Штимац 5, Јовић 5, Мачван 9.

Венецуела: Екенике 12, Луис 5, Мариага, Г. Варгас 6, Кокс 6, Кубилан, Х. Варгас 12, Рузи 3, Гратерол, Гилент 4, Перез 3, Колменарес 11.ж

Извор: Фонет